Annons

Annons

Annons

Artificiell intelligens

Lyssna: Är det nu robotarna tar över?

AI-boten ChatGPT presenterades för några veckor sedan och har redan miljoner användare. Den är häpnadsväckande skicklig på att kommunicera, lösa uppgifter och lära sig av sina misstag. AI-revolutionen är här. Men vad innebär det?

Text

Inbäddat innehåll

Du lyssnar på Sydsvenskan är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

Under december låter Sydsvenskans krönikör Andreas Ekström AI-boten ChatGPT skriva hans krönikor i tidningen. Resultatet är imponerande, om än något opersonligt och humorlöst.

– Den låter lite, ska vi säga mellanmjölkig?, säger han.

Trots mellanmjölkigheten är ChatGPT ett teknologiskt kliv i nivå med internet eller smartphonen, menar Andreas Ekström.

– Jag är övertygad att det som sker just nu, de här veckorna, är en historisk förändring, säger han.

Sedan ChatGPT lanserades den 30 november har den fått internet att koka. Miljontals människor använder redan chatboten. Och det är just det stora genomslaget som gör detta till en viktig händelse, menar Andreas Ekström.

– Det riktigt banbrytande händer nästan alltid när en ny teknik når en stor publik.

2014 sa fysikern Stephen Hawking att artificiell intelligens kan innebära slutet för mänskligheten. En annan vanlig spekulation är att stora delar av befolkningen kommer bli av med sina jobb.

– Vissa typer av yrken och arbetsuppgifter kommer försvinna, absolut. Men den stora jobbdöden är inte här än, säger Andreas Ekström.

Är det nu artificiell intelligens slår igenom brett? Och vad innebär i så fall det? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan