Annons

Annons

Annons

Bergtäkten vid Skrylle

Gröna experter: Naturen är vinnare i kampen om stenbrottet

En seger för naturen. Så vill många beskriva mark- och miljödomstolens nej till en utökning av stenbrottsverksamheten i Södra Sandby. ”Olyckligt” är NCC:s kommentar.

Text

NCC har ansökt om att få bryta 300 miljoner ton sten under 30 år. Kvartsit heter den viktiga sten som av den här kvalitén bara finns här i Skåne. Stenbrottet nära Skrylle och Rögle kloster är en kilometer långt, 500 meter brett och 70 meter djupt.

Bild: Lars Brundin

Annons

Lektorn i botanik vid Lunds universitet Nils Cronberg har kämpat för naturvärdena kring stenbrottet sedan millennieskiftet, då han upptäckte att det första kärret torkat ut och slog larm till länsstyrelsen.

– Vi är mycket nöjda. Det har varit en lång kamp om detta. Vi som har agerat för naturvärdena har haft väldigt väl på fötterna när vi beskrivit vad som hänt. Vi har haft goda argument för det vi sagt, säger han.

Han deltog tillsammans med biologen Leif Runeson för Naturskyddsföreningens räkning när mark- och miljödomstolen för ett par månader höll slutförhandlingar då båda sidor lade fram sina argument.

– Det gick som jag trodde, men jag vågade inte riktigt hoppas, säger Leif Runeson.

Varken den ansvariga för NCC:s ansökningsprocess eller bergtäktens platschef ger några kommentarer efter mark- och miljödomstolens dom i veckan. Bara presschefen Amelie Winberg uttalar sig kort, i ett mejl:

Annons

Annons

”Mark- och miljödomstolens beslut är olyckligt och kommer, om domen vinner laga kraft, att göra det svårt för region Skåne att trygga en lokal materialförsörjning när nuvarande tillstånd går ut år 2028. Nu behöver vi tid för att läsa och analysera domen innan vi kan uttala oss ytterligare”, skriver hon bland annat och varnar för högre byggkostnader och ökade utsläpp av växthusgaser till följd av längre transporter.

Vad som händer nu är alltså ännu oklart. Leif Runeson ser fyra möjliga scenarier:

– De kan överklaga, täta berget, söka ett helt nytt tillstånd – eller gå till politiken och runda hela rättssystemet.

”Det viktigaste med beslutet är att NCC inte fick tillståndet och att nej:et bygger på att mark- och miljödomstolen förstår att ett Natura 2000-område är något som Sverige har lovat att skydda”, säger Leif Runeson som lagt ner mycket arbete på att dokumentera kärr där man förr kunde sjunka ner till midjan och man nu kan gå utan att ens lämna fotavtryck.

Bild: Lars Brundin

På frågan vad han vill ska hända säger han:

– Att de tätar berget och ger sig av. De har förstört jättemycket.

Leif Jonsson bor nära stenbrottet med sin hustru Margareta Sköld Jonsson. De är sorgsna över att de lät sig övertalas att sälja huset de i slutet av 90-talet byggde på mark de ärvt av hennes föräldrar. Nu hyr de istället huset av NCC.

Han är växtekolog och djupt engagerad i den omgivande naturen.

– Det var väldigt bra att det blev stopp för den här förstörarverksamheten, att de lyssnar på oss naturintresserade växtekologer och botanister. Första gången jag såg kärren var på 1970-talet. Då var det väldigt fina ängar med majviva som nu är helt försvunnen, säger han.

Annons

Mark- och miljödomstolen ville lyssna på hans argument under huvudförhandlingarna i oktober. Han talade, trots att han drabbats av en stroke under sommaren.

Annons

– Jag hade svårt att hålla balansen och raglade mig fram. Men kunskaperna och minnet var det inget fel på, säger han.

Han beskriver hur ett kärr på tre år förvandlats till betesmark där vägtisteln plötsligt trivs.

– Sverige har misslyckats med att bevara det man lovat inför EU-kommissionen. Det finns lite rester kvar här och där, dem får vi vara rädda om nu.

Politikern Karin Svensson Smith (MP) tycker att det är dags att förnya diskussionen om Rögleskogen som naturreservat.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Lunds kommun har motsatt sig att bergtäkten utökas. Karin Svensson Smith (MP) är en av de politiker som varit allra mest engagerad i frågan.

– Det här är en seger för naturen. Stenbrytningen har sänkt vattennivån och flera av rikkärren har torrlagts och därför har blommor försvunnit, säger hon.

– Jag vill anknyta till den precis avslutade FN-konferensen i Montreal, där man säger att friska ekosystem är lika viktigt som att minska klimatpåverkan.

Annons

Karin Svensson Smith vill nu väcka liv i idén om att göra Rögleskogen till naturreservat. Kommunfullmäktige sade förra året nej till hennes motion om detta, men i och med den färska domen är läget ett annat, menar MP-politikern.

Annons

Också kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) välkomnar domen, även om han understryker att kommunen ännu inte på djupet analyserat konsekvenserna av den.

– Det har funnits väldigt starka argument, både från kommunen och andra, att det måste finnas någon sorts rimlighet i hur täkten utvecklas. Här har vi i stort sett fått fullt gehör för det. De expansionsplaner som NCC har haft är inte rimliga. Konsekvenserna skulle bli väldigt omfattande och påverka många negativt, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan