Annons

Annons

Annons

Gangstertelefonerna

Även hovrätten dömer gängmän för avslöjade mordplaner i krypterade chattar

Åtta personer från Malmös undre världs döms av hovrätten för mordplanerna som avslöjades genom de krypterade Encro-chattarna. Tre personer frikänns.

Text

En av bilderna som polisen kunde beslagta från mordplaneringen. Bilden skickas till uppdragsgivaren för att visa att man står redo att slå till.

Annons

Rättsfallet handlar om mordplaner på åtta olika personer i Malmös undre värld. Inget av dåden genomfördes. Men planerna uppdagades efter att fransk polis knäckt den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat våren år 2020 – och skickat materialet till sina svenska kollegor.

15 personer åtalades. Tingsrätten dömde 13 av dem för en rad olika brott. Nio av dem för inblandning i olika mordförberedelser. Detta med chattarna som huvudsaklig bevisning.

Men eftersom många av de åtalade dömdes för flera olika brott blev det låga straff för flera av mordplanerna.

Påföljderna blev fängelsestraff mellan sex månader och sju år.

– Jag måste säga att straffen är låga, generellt. Ett straffvärde på tre till fyra år för konkreta planer på att döda en annan människa, det är inte speciellt avskräckande, sade kammaråklagare Helena Ljunggren efter att tingsrättsdomen meddelats.

Annons

Annons

Domen överklagades gällande samtliga 15 åtalade. Men fyra av de tilltalade drog sedan tillbaka sina överklaganden under hovrättsförhandlingen, som pågått sedan maj.

Nu har hovrätten avgjort fallet.

• De två män som frikändes i tingsrätten för stämpling till mord gör det även i hovrätten. En av den var maken till Karolin Hakim, som sköts ihjäl i augusti 2019. Maken var åtalad för stämpling till mord för att ha försökt hämnas hennes död.

• En 28-årig man har under rättsprocessen hävdat att han bara deltagit i mordplanerna för att fiska information så att han kunde varna måltavlorna. Detta får honom nu frikänd av hovrätten.

• En av de utpekade huvudmännen i rättsfallet får skärpt straff för inblandningen i en mordförberedelse mot en familjefar i Ängelholm. Han får två års fängelse istället för ett och ett halvt år. Straffet blir ”lågt” eftersom han redan avtjänar ett femårigt fängelsestraff för ett annat grovt narkotikabrott.

Hovrätten över Skåne och Blekinge

Bild: Patrick Persson

Summa summarum: tolv personer döms totalt i härvan med de krypterade telefonerna, åtta av dem för inblandning i olika mordplaner.

– Hovrätten har i stora delar samma uppfattning som tingsrätten men gör en annan bedömning av vissa förberedelsebrott, säger Katarina Rikte, hovrättsråd och ordförande i målet.

Annons

– Åklagarna har menat att Encrotelefoner ska ses som ett hjälpmedel vid förberedelse till brott. Hovrätten anser att telefonen måste ha en betydelse vid ett tänkt utförande av brottet och inte bara vid planeringen av detta för att användning av en Encrotelefon ska kunna leda till ansvar för förberedelse till brott. Hovrätten ser också allvarligare på en del av de förberedelsebrott som de tilltalade döms för.

Annons

Fakta

Bakgrund: Drygt 300 personer har dömts i Sverige med Encrochat-bevis


• Det var tack vare Encrochat som polisen kunde stoppa mordplanerna i Operation Snake, enligt åklagarna i målet.


• Våren 2020 knäckte fransk polis den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat och fick därmed tillgång till användarnas konversationer, som kunde avlyssnas i realtid.

• Flera länders polis fick tillgång till materialet och många stora insatser kunde göras mot kriminella. I Nederländerna beslagtogs exempelvis tonvis med narkotika.

• I juni 2020 insåg Encrochat att myndigheterna knäckt tjänsten och varnade sina användare. Men då fanns det ändå kvar mycket material som polisen kunnat använda i sina utredningar.

• I Sverige kom den första domen med Encrochat-bevisning i oktober samma år, 2020.

• Sedan dess har drygt 300 personer dömts i Sverige, till totalt över 1 500 år i fängelse. Det visar en sammanställning av Nyhetsbyrån Siren och researchsajten Acta Publica.

• Straffen är i genomsnitt höga, runt sex års fängelse. Drygt tio personer har dömts till livstids fängelse.

• Många av de dömda har gängkoppling.

• De vanligaste brotten är narkotikabrott. Även mord, mordförsök, människorov, penningtvätt och allmänfarlig ödeläggelse förekommer bland brotten.

• De flesta som dömts i Encrochat-ärenden bor i södra och mellersta Sverige.

• En liknande tjänst, den krypterade plattformen Sky ECC som varit en använd plattform bland kriminella, knäcktes i början av 2021 av polis i Nederländerna, Frankrike och Belgien.

Källa: Acta Publica, Nyhetsbyrån Siren.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan