Annons

Annons

Annons

opinionVåld i nära relationer

Aktuella frågor
Biskopen: ”Jag vill medverka till att bryta tabun kring övergrepp i nära relationer.”

Vi måste alla ta krafttag mot våldet i nära relationer och våga fråga den som ser ut att fara illa, skriver Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det behövs sammanhang där det går att berätta om att man är rädd för någon i den egna familjen eller vänkretsen, utan att behöva vara rädd för konsekvenserna, skriver Johan Tyrberg.

Bild: Anders Wiklund/TT

Annons

Julmys och fredagsmys. Redan orden är njutningsfyllda och associeras med välbehag och trygghet. Också för mig är det så. Med glädje kan många, liksom jag, bjuda vänner att vara med i myset och gemenskapen vid tända ljus och god mat och dryck.

En annan sanning är att det under 2021 anmäldes 38 700 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen. I 81 procent av fallen för kvinnor och 45 procent av fallen gällande män utfördes våldet av ”vänner” och familj i den innersta kretsen runt ”myset”. Statistiken kommer från Brå, Brottsförebyggande rådet. Brå uppger också att de mest förekommande brottstyperna består av systematiska kränkningar och försök att inskränka friheten för en närstående.

Annons

Hur människor umgås privat, vad som sker hemma hos dem, är något som inte alla delar med sig av. Ofta, kanske oftast, drar sig människor för att berätta sådant som de utsatts för. Det kan kännas för hotfullt, för privat. Man kanske skäms, känner att man borde ha vetat bättre än att låta det ske, Ibland handlar det inte om fysisk misshandel, utan om sådant som är kränkande eller begränsande på andra sätt.

Annons

Som biskop vill jag medverka till att bryta de tabun som finns i samhället kring misshandel och andra övergrepp i nära relationer. Det handlar om att värna alla människors lika värde och ge utsatta upprättelse.

Det behövs sammanhang där det går att berätta om att man är rädd för någon i den egna familjen eller vänkretsen, utan att behöva vara rädd för konsekvenserna.

Skolan har ögon och öron öppna för vad barn berättar och för blåmärken som råkar synas. Och det finns olika instanser dit människor som misshandlats eller utsatts på annat sätt i en nära relation kan vända sig till, som polisen, vårdcentraler, socialtjänsten, RFSL, kvinnojourer och Svenska kyrkan. Och även om det inte känns enkelt är våld något som ska polisanmälas.

Men vänner, kollegor och chefer måste också vara uppmärksamma. Våga fråga, med omsorg och värme, hur det är och vad som har hänt. Det är inte alltid läge att rusa iväg och sätta in åtgärder. Det viktigaste kan vara att stå vid den utsattas sida. Ge stöd och uppmuntran så att personen själv kan fatta beslutet att exempelvis bryta upp ur destruktiva förhållanden.

Annons

För den som misshandlas är det viktigaste att våga anförtro sig till någon, så att den utsatta själv kan fatta beslutet att exempelvis bryta upp eller söka professionell hjälp. Är det första steget väl taget, ökar också möjligheterna att få vidare stöd.

Annons

De flesta människor slåss inte. De flesta utsätter inte heller andra för psykisk terror. Det gäller både män och kvinnor. Det naturliga och normala är att inte misshandla. Det är den som misshandlar fysiskt eller psykiskt som är onormal.

Vi måste alla ta krafttag mot våldet i nära relationer och våga fråga den som ser ut att fara illa. Till den som är utsatt för våld och annat kränkande beteende vill jag säga: Känn ingen skam för att du blir misshandlad eller kränkt på annat sätt. Det är den som kontrollerar, begränsar och tar till våld som ska skämmas.

SKRIBENTEN

Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan