Annons

Annons

Annons

Sydsvenskans finaste pepparkakshus

Siestahuset blev finaste pepparkakshuset: ”Rätt less på det när man är färdig”

Det var hans mormor som lurade in honom i ”pepparkaksträsket”. Nu kliver Ulf Johansson högst upp på prispallen i Sydsvenskans tävling.

Ulf Johanssons Siestahuset står på restaurang Siesta som ligger i själva – Siestahuset.

Bild: Åsa Wallin

”Som en teckning av en bok av Jan Lööf”. Med de orden utser Sydsvenskans enväldiga pepparkaksjury vinnaren i den prestigefyllda kategorin ”Kända byggnadsverk”.

Ulf Johansson tar emot beskedet med ”å fan!”.

– När jag tittade på de andra bidragen kände jag mig faktiskt lite ifrånsprungen och tänkte att jag skulle behöva skärpa mig nästa år [skratt].

Han tar hem priset för sin tekniska, detaljrika och fantasifulla avbildning av Siestahuset på Gamla väster i Malmö.

– Jag känner ägarna och har bott tvärs över i 30 år. Det är ett roligt gammalt jugendhus.

Annons

Det är inte hans första triumf som pepparkaksbyggare.

Annons

– Jag har faktiskt vunnit Svenska fyrsällskapets tävling en gång, och då vann jag en fyrbok. Det är om möjligt ännu nördigare.

Ulf Johansson fostrades från tidig ålder i den gamla skolans pepparkaksbyggande.

– Det är min mormor som lurade in mig i det här träsket när jag var liten. Det är därför jag inte har några godisbitar, utan bara vit, röd och rosa kristyr. Och allt är ihopsatt med socker. Det är old school.

Det har blivit många byggen sedan dess. Bara den här julen har han utöver Siestabygget avbildat kanotklubben som vann Malmö museers tävling.

Ulf Johansson med kopian utanför originalet.

Bild: Åsa Wallin

Hur mycket tid lägger du på ett hus?

– Ett hus som Siesta tar tre dagar. Man gräddar en dag, sätter ihop en dag och sen garnerar man. Men det är inte hela dagar.

Äter du upp dina pepparkakshus?

– Nej, för fan. Det slinker ner tillräckligt med degbitar när man bygger så man brukar vara rätt less på det när man är färdig.

– De ska vara roliga att titta på, och sätter man en lampa inuti håller sig degen krispig och luktar lite gott. Men direkt efter jul får man slänga dem, för de blir ju rätt dammiga och äckliga.

Pepparkakshuset tronar nu inne på den avbildade restaurangen Siesta.

– Stammisarna kollar att det är rätt antal fönster och så. De är rätt petiga, säger Ulf Johansson som dock medger ett fel.

Ser du några gångjärn?

Bild: Åsa Wallin

Annons

När han säger det håller alla på restaurangen andan, som om juryn kan komma att dra tillbaka priset.

Annons

– Jag satte gångjärnen till höger, fastän det i verkligheten är en vänsterhängd dörr.

Här är alla vinnarna i Sydsvenskans finaste pepparkakshus:

”Siestahuset” – Ulf Johansson, Malmö.

Bild: Åsa Wallin

Kända byggnadsverk: ”Siestahuset” – Ulf Johansson, Malmö

Vad som egentligen är en känd byggnad kan ju alltid diskuteras. Men den som flanerar på Gamla Väster i Malmö känner säkert igen huset i hörnet av Långgårdsgatan och Hjorttackegatan.

• Juryns omdöme: ”Ett detaljerat, tekniskt bygge som ändå är fantasifullt. Här har man låtit det vara pepparkakshus med härlig glasyr och ändå fått till de fina burspråken bland annat. Detaljer som uteserveringen, skyltarna och en cykel lutad mot fasaden. Som en tekning ur en bok av Jan Lööf.”

”En mölla” – Lova Möller och Minna Karlsson, Sjöbo.

Fri konstnärlig klass: ”En mölla” – Lova Möller och Minna Karlsson, Sjöbo

Möjligen hittades inspirationen i centrala Sjöbo. För visst är den lik den holländaremölla som flyttades till sin nuvarande plats år 1900.

• Juryns omdöme: ”Ett detaljerat bygge där man verkligen tänkt på helheten. Kristyren på sockeln framhäver ”stenarna” och gör den autentisk. Finurliga grepp att använda polkagris till stöttor och salta pinnar till dörrarna. Julkransen är en fin detalj. Men det extra plusset ger juryn till att man faktiskt löst den tekniska utmaningen så att vingarna kan snurra.”

Annons

”Det stora tågrånet” – Lova och Viggo Göransson, Dalby.

Annons

Barnklass (upp till 12 år): ”Det stora tågrånet” – Lova och Viggo Göransson, Dalby

I tv-programmet Lego Masters pratar experten ofta om att ”hitta storyn”. Det var just det som fick juryn på fall när många fina byggen kämpande om titeln. Här har skurkarna intagit vilda western-staden för att få tag på guldet gömt i kolvagnen.

• Juryns omdöme: ”Det roliga är alla dimensioner och lager i bygget. Det händer saker överallt. Roliga lösningar med ”Tumbleweeds” av kolasnören. Skola, saloon och fängelse är kulisser, men det ju också precis så det ser ut i de westernstäder man minns som barn. Ett häftigt vattentorn också och det enda vi undrar är: lyckades tågrånet?”

”Malmö kanotklubb” – Ulf Johansson.

Bild: Andreas Nilsson

Malmö museers pepparkakshustävling: ”Malmö kanotklubb” – Ulf Johansson

I år kunde Sydsvenskans pepparkakshusbagare också ställa ut sina skapelser under Malmö Museers stora firande ”Jul på slottet”. Och tro det eller ej – Ulf Johansson, som vinner Sydsvenskans pepparkakshustävling med Siestahuset, vann även museets tävling. Av 1496 publikröster under ”Jul på slottet” gick 552 till ”Malmö kanotklubb”.

Fakta

Juryn i ”Sydsvenskans finaste pepparkakshus”

Nike Rosvall, arkitekt på Krook & Tjäder

Noah Ziegerer, deltagare i “Hela Sverige bakar junior” 2016
Sandra Stendahl, reporter på HD och Sydsvenskan

Tomas Nilsson, reporter på HD och Sydsvenskan

Läs mer: Här kan du se alla bidrag i årets pepparkakshustävling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan