Annons

Annons

Annons

Trafiken i Södra Sandby

MP: Skrota förbifart vid Sandby efter nya domen

En förbifart öster om Södra Sandby beräknas kosta 71 miljoner kronor att bygga. Men den behövs inte, nu när Skrylletäkten inte utökas, menar Karin Svensson Smith (MP). Anders Almgren (S) är inte lika säker.

Text

Mycket tung trafik passerar genom centrala Södra Sandby.

Bild: Emil Langvad

Annons

Genom centrala Södra Sandby går mängder med tung trafik lastbilstrafik, inte minst från stenbrottet vid Skrylle.

En idé som framförts för att lösa problemet är att bygga en förbifart öster om byn. En sådan beräknas, enligt en kalkyl som gjordes i höstas, kosta 71 miljoner kronor.

Men förbifarten behövs inte, menar Karin Svensson Smith (MP). Hon hämtar ny kraft i den färska dom som stoppar NCC:s planer på utökning av Skrylletäkten.

Annons

Annons

– Förbifarten byggde ju på tron att NCC skulle få fortsatt tillstånd för att utöka sin verksamhet. Men om de nu inte ska det, så finns inget underlag för att bygga en förbifart. De pengarna kan frigöras för aktiv hastighetsdämpning, bättre cykelvägar och kanske bättre kollektivtrafik till Skrylle – i alla fall till ändamål som gör bättre nytta för Lundaborna och särskilt Sandbyborna, säger hon.

Socialdemokraterna är ett av de partier som drivit idén om en förbifart. Och kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) menar att den fortfarande kan behövas.

– Det är en riktigt problematisk trafiksituation i centrala Södra Sandby. Den här trafiken har varit ett starkt vägande skäl för en annan vägdragning, men det är inte den enda utmaningen, säger han.

Anders Almgren menar att man behöver analysera konsekvenserna mer och bland annat se vilken verksamhet som ändå kommer att fortsätta vid täkten.

– Utifrån domen finns det ingenting som gör att jag skulle rekommendera att lägga om planerna på att se över trafiksituationen i Sandby grundligt. De behoven finns ändå.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan