Annons

Annons

Annons

Stjepan ”Stippe” Rasic 1941–2022

Från arkivet: Stippes snilleblixt räddade klassiska haket

Det började skakigt. Men i februari i år hade ”Stippes” försett fettlystna Malmöbor med ”nattamat” i exakt femtio år.

Stjepan Rasic med en låda ungersk korv inför Stippes 25-årsjubileum i februari 1997.

Bild: Patrick Persson

Annons

Den här bildspecialen publicerades i Sydsvenskan för första gången i samband med ”Stippes” 50 års-jubileum i februari 2022.

Det var efter en våt kväll i Malmö den femte februari 1972 som Stjepan Rasic identifierade en inte obetydlig svaghet i stadens nöjesliv.

Det rådde brist på nattmatshak.

Ett hål i väggen under Hoola Bandoolas replokal på Södra Förstadsgatan blev Stippes första adress. Men industristaden Malmö var ännu inte redo för vitlöksstinna korvar med ajvar, och första månaden kom knappt en endaste kund.

Men så fick Stjepan Rasic en snilleblixt. Malmös taxichaufförer bjöds på gratis kaffe. Snart kom de även för att äta, liksom poliser och brandmän som fick samma erbjudande.

Femtio år har gått sedan dess, och nio år sedan grundaren sålde verksamheten.

Annons

Vi högtidlighåller jubileet genom att dyka ner i bildarkivet.

Annons

Linje 35 gör uppehåll vid Triangeln på Södra Förstadsgatan. Varför då denna bild? Jo, skylten med texten ”Korvbar” till vänster visar platsen där Stippes låg till en början. Vår äldsta bild på Stippes från arkivet. Bild tagen sent 70-tal.

Stjepan ”Stippe” Rasic serverar korv med bröd åt en taxichaufför. Rasic tyckte inte att han fick tillräckligt med kunder till en början. Så han kläckte marknadsföringsknepet att servera gratis kaffe åt taxichaufförer. För ingen annan yrkesgrupp får frågan ”var kan jag åka för att äta en bit mat?” lika ofta. Bild tagen av Ronny Johannesson 1983.

Slumrande kund på nattöppna Stippes 1985. Bild: Richard Conricus.

Stjepan ”Stippe” Rasic kom till Sverige från dåvarande Jugoslavien 1965. Efter några år i Malmö hade han jobbat ihop ett startkapital åt sin korvbar. Rasic introducerade även malmöiterna för lite starkare korvar. Bild från 1988.

Bild: Stefan Nilsson

Konstnären David Christian Larsson på Stippes. Bild tagen till reportage i Sydsvenskan 1991.

Bild: Stefan Nilsson

Stjepan Rasic med nymodigheten bärbar dator 1993.

Bild: Stefan Nilsson

Stjepan Rasic utsågs till månadens skåning av Kvällsposten i januari 1996.

Bild: Lars Svensson

Annons

Helkväll med Spara och Slösa. Dygnet Runt-reportrarna Mr Slösa (Markus Karlsson) och fröken Spara (Lisa Appelqvist) testade den billigaste respektive dyraste festrundan i Malmös nattliv. Bild tagen på Stippes budget-dansgolv vid jukeboxen 2004 av Bonny Håkansson.

Annons

I september 2006 beslagtogs tre illegala spelautomater på Stippes av polis. Stjepan Rasic sa till Sydsvenskan att maskinerna var lagliga, han dömdes emellertid till böter i Malmö tingsrätt för brott mot lotterilagen.

Bild: Andreas Persson

I oktober 2007 frågades den dåvarande migrationsministern, Tobias Billström (M), och riksdagsledamoten, Luciano Astudillo (S), ut i flyktingfrågor av Sydsvenskan på Stippes.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Malmörapparen Rebstar på favorithaket Stippes 2010.

Bild: Anna Bank

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan