Annons

Annons

Annons

Stjepan ”Stippe” Rasic 1941–2022

”Stippe” dog på julafton: ”Han kommer vara enormt saknad”

Sedan 1972 har han sett till att Malmös nattsuddare fick mat efter sina krogbesök. Nu har ”Stippes” grundare, Stjepan Rasic, gått ur tiden efter en längre tids sjukdom. Han blev 81 år.

Annons

”Efter en längre tids sjukdom så somnade Stjepan in på Malmö sjukhus strax innan midnatt på julafton. Han kommer vara enormt saknad”, skriver styvsonen Marko Dolenec i ett sms till Sydsvenskan.

Stjepan ”Stippe” Rasic kom till Sverige från dåvarande Jugoslavien 24 år gammal. Tio dagar efter ankomsten fick han arbete på en fabrik i Lomma.

Där jobbade han i åtta år och därefter startade han restaurangen Stippes, ”en restaurang där alla var välkomna”, enligt familjen.

Annons

Annons

Det var efter en våt kväll i Malmö den femte februari 1972 som Stjepan Rasic identifierade en inte obetydlig svaghet i stadens nöjesliv.

Det rådde brist på nattmatshak.

Ett hål i väggen under Hoola Bandoolas replokal på Södra Förstadsgatan blev Stippes första adress. Men industristaden Malmö var ännu inte redo för vitlöksstinna korvar med ajvar, och första månaden kom knappt en endaste kund.

Men så fick Stjepan Rasic en snilleblixt. Malmös taxichaufförer bjöds på gratis kaffe. Snart kom de även för att äta, liksom poliser och brandmän som fick samma erbjudande.

Femtio år har gått sedan dess och restaurangen har blivit en institution i Malmös nattliv.

Stjepan Rasic jobbade in i det sista. Så sent som i oktober intervjuades han i tidningen om sina försök att sälja restaurangen.

– Jag får jobba på så länge vi inte får sålt, sa han då.

Familjen beskriver honom som "karismatisk, orädd och alltid beredd att hjälpa sina medmänniskor”.

Stjepan ”Stippe” Rasic blev 81 år gammal.

Redan 2014 var siktet inställt för Stjepan Rasic att sälja sitt hak. I spelaren nedan intervjuas han av Sydsvenskans Bengt Arvidson.

Inbäddat innehåll

Annons

Hur minns du Stippes? Skicka in ditt bästa minne!

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan