Annons

Annons

Annons

Lund

Läsarnas val: Dessa Lundaartiklar lästes av flest 2022

Sprittande glädje och djup sorg. Dramatiska nyhetshändelser och personliga berättelser. Detta var de tjugo Lundaartiklar som lästes av flest personer på Sydsvenskan.se under året som gick.

Text

1. Omkring 30 000 var på plats för siste april-firandet i Lund

2022 var det spontanfest i Stadsparken igen, för första gången sedan 2019.

Bild: Patrik Renmark

Den traditionella spontanfesten i Stadsparken var tillbaka efter två års pandemiuppehåll. Sydsvenskan direktrapporterande från tidig morgon, då det redan var proppfullt på grönytan framför Vita scenen, fram till eftermiddagen. Detta är den överlägset mest klickade Lundaartikeln 2022.

2. Plantskola utanför Lund förstörd i brand

Eldhärjade byggnader efter branden.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Annons

En jättebrand bröt ut på Stångby plantskola en söndagseftermiddag i maj. Flera byggnader och maskiner förstördes, liksom mängder med växter. Trots katastrofen kunde verksamheten fortsätta. Någon brandorsak fastställdes aldrig och ett par veckor efter branden lades polisutredningen ner.

3. 91-åring nekas särskilt boende – ”nu orkar jag inte längre”

91-åriga Berit Möller hoppades få plats på ett äldreboende i Genarp.

Bild: Ingemar D Kristiansen

91-åriga Berit Möller ville flytta till ett särskilt boende i Genarp, där hennes enda barnbarn bor, men fick nej av Lunds kommun. Förvaltningsrätten gav dock Lunds kommun bakläxa.

4. Så bra är Lundakarnevalens stora nöjen

Revyn, cirkusen, kabarén och alla de andra nöjena recenserades av Sydsvenskans Lundaredaktion.

Bild: Tom Wall

2022 var vart fjärde år. Hur roliga är egentligen Lundakarnevalens nöjen? Det vill man ju veta innan man köper biljett. Sydsvenskans Lundaredaktion skickade ut sina skarpaste hjärnor att lägga sig i djupa veck, analysera och tycka.

5. Lundapar skulle betala två månaders el – för en helg

Jan-Axel Jindes elförbrukning gick upp oerhört mycket. I alla fall enligt Kraftringen.

Bild: Sara Johari

Annons

Hemma hos Jan-Axel Jinde och Gunilla Broberg på Mårtens Fälad är elförbrukningen sparsam. 200 kilowattimmar räcker ofta en hel månad. Men plötsligt påstod Kraftringen att paret gjort av med 400 kilowattimmar på en enda helg. Efter att Sydsvenskan skrivit om fallet ändrade Kraftringen sig och gav paret en ursäkt.

Annons

6. Prisrusning i Lund när kolonistugor blir sommarstugor

Allt fler Lundabor är beredda att betala ett högt pris för en kolonistuga – i alla fall fram till slutet på sommaren. Kvadratmeterpriset har ibland hamnat över 40 000 kronor.

7. Rån i centrala Lund avbröts när allmänheten grep in

En man ryckte till sig jacka och handväska från en kvinna som var ute och gick på Lilla Gråbrödersgatan en söndagseftermiddag i februari. Kvinnan ropade på hjälp och flera personer kom till henne undsättning. Mannen hölls fast till dess att polisen anlände.

8. Samlade ihop 300 000 kronor till klassresa – får inte åka

Niorna på Lerbäckskolan var besvikna. Den sedan länge planerade klassresan till Berlin var inställd av skolan. Men till slut bestämde sig eleverna och deras föräldrar för att genomföra en resa på egen hand.

9. Medlemmar larmade i flera år om sparkade tränaren: ”Det borde ha stoppats för länge sedan”

En tränare i Lunds BK misstänks för sexuellt ofredande av ungdomar. Sydsvenskan kunde berätta att medlemmar i Lunds BK larmat om mannen tidigare. Trots det hade klubben låtit honom fortsätta som tränare.

Annons

10. Miniterriern Homie ihjälbiten under kvällspromenaden

My Scherzenlehner och hennes tioåriga dotter Julia sörjer Homie.

Bild: Ingemar D Kristiansen

På en innergård på Väster blev miniterriern Homie, knappt två år gammal, attackerad av en labrador en kväll i början av augusti. Homie kördes till veterinär, men förgäves.

Annons

11. Katastroftåget: Över alla förväntningar

Karnevalståget drog igenom staden och lockade som vanligt ut många på gatorna. Nästan lika många läste om det på Sydsvenskan.se.

12. Pappan med plakatet: ”Vill bara veta om min dotter är sjuk”

Han fruktade att dottern hade fått en allvarlig sjukdom. Men barnkliniken nekade henne provtagning. Då ställde sig Danjin Malinovic med ett plakat utanför sjukhuset. Aktionen gav effekt. Genetiska mottagningen skrev en egen remiss till barnneurologen.

13. Deras son tog sitt liv efter en natt i arresten: ”Många länkar har brustit”

André och Babs Langes son Aron tog sitt liv för ett år sedan.

Bild: Ingemar D Kristiansen

André och Babs Lange förlorade sin 21-åriga son genom självmord. Föräldrarna är övertygade om att han varit i livet om polisen, socialförvaltningen och psykiatrin samverkat och haft bättre rutiner.

14. Barn i bråk på Högevall – pappa misshandlades utanför badet

Barnen började tjafsa med varandra inne på badet. När sällskapen sedan kom ut på gatan blev en femtioårig trebarnspappa brutalt misshandlad.

15. Folkfesten tillbaka i Stadsparken efter två år

Efter två års pandemiuppehåll välkomnade härligt väder tiotusentals unga som ville fira siste april i Stadsparken. Detta var en sammanfattande artikel om allt som hänt under dagen.

Annons

16. Polisbil kvaddad efter krock med träd i Lund

En polisbil krockade med ett träd vid korsningen Stattenavägen och Nordanväg i Lund en lördagskväll i januari. Ingen blev allvarligt skadad.

17. Byggilska i Genarp: Hanssons fick hög betongmur inpå knuten

Tidigare var det ett öppet naturområde, nu har Daniel Hansson, Gerle Jönsson och Sofia Hansson istället fått en mur intill sina tomter.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Plötsligt tittade familjen Hansson vid Hyllestigen i Genarp in i en två meter hög betongvägg i söder. En ”väldigt anskrämlig”, mur enligt en ledande politiker. Ändå har Lunds kommun, som gav tillståndet, inte kunnat göra något.

Annons

18. Bo och Jan slogs medvetslösa: ”Hade de åkt fast hade de säkert bara skrattat”

Bo Nilsson och Jan Hörnlund överfölls och slogs medvetslösa på Väster en sommarkväll. Ett halvår senare levde de fortfarande med sviterna av sina skador.

19. Maria, 64, fånge i sitt hem – hotad och bestulen under flera veckor

Maria utsattes för bedrägeri och bestals på en kvarts miljon kronor. Den skyldige dömdes till skadestånd, men hon har inte fått en krona. Nu är hon sjukpensionär – och ekonomiskt utblottad.

20. Giftig växt härjar fritt – Annethe fruktar för sina hästars liv

Den giftiga växten stånds har fått fäste kring Vombsjön.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Blommorna är vackra och gula. Men smaken är besk och de kan skada levern. Den giftiga växten stånds har fått fäste kring Vombsjön, och den sprids som en löpeld.

|| Fotnot: Artiklarna är sorterade efter antalet klick av inloggade läsare på Sydsvenskan.se.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan