Annons

Annons

Annons

Inpå livet

Så får du modet att nå dina drömmar

Nytt år, nya planer. Men i januari känns det kanske inte lika självklart att infria de där nyårslöftena. Förändring kräver mod, och handfasta övningar och metoder kan ge hjälp på traven, menar författarna Kristina Hagström Ilievska och Frida Boisen som skrivit boken ”Våga våga”.

Text

Till vardags arbetar Frida Boisen och Kristina Hagström Ilievska som journalist respektive förändringsledare. I boken ”Våga våga” ger de handfasta övningar som ska hjälpa människor att våga ta kontrollen över livet.

Bild: Thron Ullberg

Annons

– Jag önskar att jag kunde spela gitarr. Typiskt att jag aldrig lärde mig, sa kvinnan med en suck.

Frida Boisen mötte henne i omklädningsrummet då deras jämnåriga döttrar tränade dans, och samtalet gled in på önskedrömmar. Frida Boisen blev genast ivrig, plockade fram mobilen och hittade snabbt en rad erbjudanden om gitarrkurser. Svårare borde det inte vara.

Och ändå. Hon och kollegan Kristina Hagström Ilievska konstaterar att många människor går runt med en mängd ouppfyllda önskningar om vad de skulle göra egentligen, om inte… Ja, vad är det som hindrar folk från att gå från tanke till handling?

– Det är ofta i det lilla som det stupar. Tveksamheten och motståndet blir för stort. Framför allt handlar det om rädsla, vilket gör att man själv sätter upp barriärer för sina drömmar, säger Kristina Hagström Ilievska.

Annons

Annons

Vem är jag och vad mår jag bra av? Vad känns meningsfullt och utvecklande, vad ger närhet och kontroll?

Tillsammans har de skrivit boken ”Våga våga”. De beskriver den som en handledning som ska hjälpa människor att fatta mod och få till små och stora förändringar i tillvaron.

Ibland förnimmer man en diffus känsla att man inte är tillfreds. Ett första steg är att sätta upp en kompass som visar var man står och vart man är på väg.

– Grundfrågan är: Vem är jag och vad mår jag bra av? Vad känns meningsfullt och utvecklande, vad ger närhet och kontroll? Utifrån dessa svar kan man skaffa en lägeskoll och börja ta ut riktningen, säger Kristina Hagström Ilievska.

Förändring är lättast om man börjar med små steg, menar Frida Boisen och Kristina Hagström Ilievska. Till exempel två träningspass i veckan för att klara Vasaloppet längre fram.

Bild: Meek, Tore

Vare sig det handlar om att förändra relationer, ekonomi, hälsa eller arbete, så behövs därefter en tydlig strategi. I boken dras paralleller till förändringsarbete på företag, som slår fast såväl kortsiktiga som långsiktiga mål och gör regelbundna avstämningar längs vägen.

– Vem tror att det räcker att prata om förändringar en gång om året, på nyårsmiddagen? Ingen arbetsplats skulle fungera på det sättet. Varför är vi då så nonchalanta mot oss själva? Det är helt bisarrt! Och vi riskerar att bli rätt dåliga chefer över våra egna liv, säger Frida Boisen.

Det är lätt att känna sig som ett maktlöst offer för yttre omständigheter. Frida Boisen berättar om hur hon själv, efter ett havererat förhållande, oroade sig för att nästa relation skulle sluta likadant. ”Jag är rädd att det ska bli så igen”, sa hon till sin terapeut, varpå hon fick den avgörande frågan: ”Men Frida, vem är det som styr ditt liv?”

Annons

Annons

Samtidigt som man gör upp tydliga planer är det också viktigt att våga vara spontan och ta chanser som kommer.

– Det kan verka banalt, men för mig var det en ögonöppnare. Att jag faktiskt kan välja att börja äga mitt liv. Om man då är medveten om sina grundvärderingar, sin kompass, är det lättare att fatta beslut utifrån sig själv och inte utifrån andras förväntningar.

Men själva resan kan mycket väl bestå av många små steg istället för ett enda stort kliv. Stegen bör utgöra konkreta delmål i kalendern. Två träningspass i veckan för att klara Vasaloppet längre fram. En sparad tia per dag för resan till Maldiverna.

– Men samtidigt som man gör upp tydliga planer är det också viktigt att våga vara spontan och ta chanser som kommer, om det känns rätt i hjärtat och stämmer med drömmarna, säger Frida Boisen.

Författarna har fått hälsningar från läsare som berättar att de fattat mod till olika livsförändringar. En del har skilt sig.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Sedan boken släpptes har de fått flera hälsningar från läsare. Människor som sagt upp sig, brutit upp från relationen eller vågat genomföra andra förändringar i tillvaron.

– Det gör mig fantastiskt stolt och lycklig. Tänk att människor börjar ta makten över sina liv! säger Frida Boisen.

I boken beskrivs modet som en superkraft och förutsättning för förändring. Men en del kanske vill framhålla att förnöjsamhet också kan vara en god livshållning. Förmågan att vara glad och belåten över det man har. Visst kan man vara förnöjsam, men om vi inbillar oss att tillvaron är konstant, så lurar vi oss själva, säger Kristina Hagström Ilievska.

Annons

– Livet omkring oss förändras nämligen hela tiden, vare sig vi vill eller inte. Och alla förändringar är inte heller positiva. När detta händer är det ju bättre att redan ha kontroll på läget så att vi lättare kan styra livet i den riktning vi vill.

Annons

Skriv tydligt in i almanackan tid och plats för när de olika stegen i din förändringsprocess ska tas.

Bild: Christine Olsson/TT

Fem steg för förändring

Den som vill genomföra små och stora förändringar i livet kan använda metoden STAKA:

1. Sätt målet – definiera tydligt. Vad vill du?

2. Tydliggör delmål – vilka delmål leder till det stora målet? Vad behövs göras varje månad, vecka eller dag?

3. Analysera förutsättningar – vad krävs för att lyckas? Vad behöver du göra mer, mindre eller annorlunda?

4. Kontrollera konsekvenser – vilka följder får det i vardagen?

5. Agera – skriv tydligt in i almanackan tid och plats för när de olika stegen ska tas. Avsätt också in tid för avstämning, där du kontrollerar att planen följs.

Ur boken Våga våga, så får du livet du vill ha (Mondial 2022)

Läs mer:

De vågade ta beslut som förändrade livet.

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan