Annons

Annons

Annons

Vellinge

Måkläppens sälar fick många oväntade besök – här är de märkligaste

Ett flygplan landar, en dramatisk helikopterräddning i stormande hav och olagliga besökare som bötfälls.

För att vara en obebodd halvö längst ut på Sveriges sydvästligaste udde hamnade den lilla sandreveln Måkläppen i nyhetsfokus oväntat många gånger under 2022.

Text

Ute på sandreveln trivs både knubbsäl och gråsäl. Sälkolonin är anledningen till att det är beträdnadsförbud stora delar av året. Så här lugnt ska det vara i naturreservatet men under 2022 har sälarna fått många oväntade besök.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons


1. Helikopterräddning när marken försvann

Nyhetsåret på Måkläppen rivstartade den sista söndagen i januari 2022 med en nyhet som gav eko långt utanför kommunens gränser.

Det var sista dagen man fick besöka Måkläppen för säsongen. Trots vindbyar upp till 26 sekundmeter, med snabbt stigande vattenstånd, bestämde sig några sällskap att fortsätta ut på den flacka landtungan för att skåda sälar.

Vattnet fortsatte att pressas allt högre in mot Falsterbohalvön och snart var Måkläppen en ö, avskild från fastlandet av ett midjehögt sund. Vattenståndet var 123 centimeter högre än normalt.

14 personer, några av dem barn, blev strandsatta på den krympande ön.

En stor räddningsinsats, som omfattande styrkor på land, till havs och i luften, sattes igång för att få i land dem.

Annons

Först leddes insatsen från land och en vattenskoter gick ut från Skanörs hamn. Men vågorna var kraftiga och skotern slog runt innan den nådde fram och fick sedan motorhaveri med en strandsatt vandrare bakpå –som fick vinschas upp till helikoptern. Foto: Mikael Kristersson

Annons

Det sändes även räddningsbåtar från Höllviken och Trelleborg, men dessa kom inte in till den långgrunda reveln.

Till slut skickade Sjöräddningen en helikopter från Kristianstad. Efter flera räddningsrundor över Måkläppen, där de bland annat fick vinscha upp personer, lyckades de evakuera hela sällskapet – i sista minut innan mörkret föll.

Räddningshelikoptern fick köra flera vändor för att rädda de strandsatta. Den lyckades föra i land alla i sista minuten innan det blev mörkt.

Bild: Johan Nilsson/TT

De nödställda sattes i land på 16:e hålets green på Falsterbo golfklubb, där väntade polis och räddningstjänst som förde de räddade till sina egna bilar efter att ha försäkrat sig om att de mådde bra.

Bild: Johan Nilsson/TT

Det hela var en tre timmar lång räddningsaktion, förklarade Sjöfartsverket efter insatsen. Enbart själva helikopterinsatsen kostade cirka 105 000 kronor, meddelar myndigheten så här i efterhand.

Prislappen för de strandsatta? Noll kronor. Man har inte ens tagit deras namn eftersom de formellt sett inte gjort något olagligt.

2. Flygplan landar för lunch

Den 13 mars landande en dansk man sitt privatplan på Måkläppen. Ett litet rött propellerplan, ett ultralätt sportflygplan, parkerades några hundra meter ut på sandreveln.

Det röda flygplanet stod på västra sidan av Måkläppen, cirka 300 till 400 meter utanför stängslet med förbudsskylten. Bild: Sjöräddningssällskapet

Det hela orsakade stort räddningspådrag eftersom Kustbevakningen, som såg planet från luften, trodde att det var en nödlandning. Men nej. Mannen hade gått ner för att äta lunch på golfklubben, hävdade han. Det gjorde han inte, golfrestaurangerna var stängda den aktuella dagen visade en rundringning som tidningen gjorde dagen efter.

Annons

Annons

Piloten fick tillstånd att gå ut på Måkläppen och lyfta igen, enbart för att det var enklaste sättet att få bort flygplanet. Detta var under en känslig tid på året då sälarna föder sina kutar.

När tillsynsmannen kom dit några timmar senare kunde han följa tre par fotspår till platsen där planet stått.

Piloten är misstänkt för brott mot miljöbalken och ”förseelse mot områdesskydd" eftersom det var tillträdesförbud.

Kanske har piloten även gjort sig skyldig till något flygbrott då han avvek från sin anmälda plan, meddelar åklagaren. På grund av hög arbetsbelastning har polisutredningen dragit ut på tiden.

– Det är utlagt på en utredare som kommer att hålla förhör och även titta på om det kan röra sig om flera brott, säger åklagare Klas Norelius.

Under coronapandemin blev Måkläppen ett hett besöksmål med värsta rusningen vackra vinterdagar.

Bild: Hussein El-Alawi

3. Folkvandring ut på udden

Måkläppen och sälskådning har blivit otroligt populärt under coronapandemin. Vissa vinterdagar de senaste åren har det varit rena folkvandringen under soliga, vindstilla dagar.

Flera har missat förbudsskyltarna om att man inte får vistas på Måkläppen mellan 1 februari och 31 oktober. Numera står det även staket med ståltråd på stranden.

Bild: Lars Brundin

Besöken fortsatte i våras, efter att Måkläppen stängts för året. Ett tiotal besökare har under 2022 ertappats med otillåtna besök och bötfällts. En av dem, en Blekingebo i 30-årsåldern, erkände sitt besök i mars – men hävdar att han trodde att förbudet enbart gällde hundar. Domen: 30 dagsböter, 11 700 kronor, kom i oktober.

Annons

Annons

Måkläppen är nu öppen för besökare för säsongen, men endast till fots och utan hundar, fram till den siste januari. Det finns dock två permanenta skyddszoner – vilket gör att man inte längre kommer lika nära sälarna som för några år sedan.

Just nu under helgerna pågår högsäsongen.

– Måkläppen har blivit ett populärt utflyktsmål, det stora trycket är nu runt jul och nyår när det kan vara mer än tusen besökare en solig dag, säger Mikael Kristersson, ordförande i Måkläppsföreningen.

Nu är det högsäsong på Måkläppen. Naturskyddsområdet får bara besökas mellan 1 november och 31 januari, övrig tid på året råder tillträdesförbud för att skydda sälar och häckande fåglar.

Bild: Sydsvenskan

Han rekommenderar att man tar med sig kikare ut, då man som närmast kommer cirka 200 meter från sälarna. Men efter nyår kommer ett nytt sjömärke med utkiksplattform att sättas upp och det kan bli lättare att skåda sälarna på håll.

– Det är helt unikt att man kan se så stora däggdjur i det vilda i Skandinavien. Det ger en fin förståelse för det vilda, säger Mikael Kristersson.

Läs mer: Dramatisk räddningsinsats krävde stort samarbete

Läs mer: 14 personer räddades från Måkläppen med helikopter

Annons

Läs mer: Landade på Måkläppen för att äta lunch på golfrestaurangen

Läs mer: Promenerade på Måkläppen – får böta 11 000 kronor

Vill du ha mer lokala nyheter och reportage i ditt flöde? Följ Sydsvenskan_myllan på Instagram.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan