Annons

Annons

Annons

opinionKriget i Ukraina

Aktuella frågor
”Malmö stad kan och bör göra mer för Ukraina.”

Att trygga Ukraina kräver en insats Europa inte sett sedan återuppbyggnaden efter andra världskriget. Uppgiften är för stor och viktig för att i Sverige hänskjuta till Stockholm – ändå tycks det vara reflexen hos många politiker i Malmö, skriver Amanda Wollstad, Olle Schmidt, Fredrik Ekelund/Marisol M och Per-Axel Janzon.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi har under det senaste året sett att civilsamhället, privata krafter och lokala initiativ kan göra skillnad. Det samma gäller naturligtvis Sveriges tredje största stad.

Bild: Johan Nilsson/TT, Adam Ihse

Annons

Den 24 februari i fjol angrep Ryssland Ukraina. I mars avbröt Malmö kommunfullmäktige stadens vänortsavtal med den ryska exklaven Kaliningrad, som en markering mot Rysslands folkrättsvidriga invasion.

Nu är det hög tid för nästa steg.

Malmö kommunfullmäktige bör snarast möjligt inleda diskussioner om ett vänortsavtal med en lämplig ort i Ukraina, och hissa den ukrainska flaggan på en av stadens flaggstänger.

Att uttrycka avsky mot Rysslands övergrepp är bra men inte nog - Malmö bör också helhjärtat visa sitt stöd för Ukraina och det ukrainska folket.

Det gångna året har på många sätt präglats av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. En tid av övergrepp och krigsbrott, mot ett Ukraina som inte har gjort sig skyldigt till något annat än att vilja välja sin egen framtid, sina egna vänner. Många månader av hårdnackat motstånd och heroisk kamp från ett ukrainskt folk som inte tänker låta sig kuvas.

Annons

Annons

Tre dagar räknade Rysslands totalitära ledare Vladimir Putin med att det skulle ta att nå och ockupera Ukrainas huvudstad Kiev.

Nu jagas sargade ryska trupper bort från stad efter stad längst fronten i östra Ukraina, många mil från Kiev. Men kriget är långt ifrån över.

En desperat Putin är en farlig Putin. Väst måste fortsätta stödja Ukraina så länge kriget pågår, med vapen, materiel, mat, mediciner och sjukvårdsutrustning. Vad helst som behövs för att garantera en ukrainsk seger, och därmed Europas säkerhet.

Men behovet av stöd sträcker sig längre än kriget. Fasorna som avslöjas i de befriade städerna går knappt att beskriva. Ryssland har systematiskt förstört civil infrastruktur som sjukhus, elnät och vägar, och minerat mycket mer.

Att trygga och bygga upp samhället igen kräver en insats Europa inte sett sedan återuppbyggnaden efter nazisternas härjningar under andra världskriget.

Det är en uppgift för stor och viktig för att i Sverige bara hänskjuta till Stockholm – ändå tycks det vara reflexen hos många av de politiker som styr i Malmö.

Vi har kontaktat samtliga partier i Malmö kommunfullmäktige, samt Kristdemokraterna, för att fråga hur de ställer sig till två konkreta förslag på hur Malmö stad kan visa sitt stöd för Ukraina.

Det ena förslaget är att, som många kommuner i Sverige redan gör, bland annat i Landskrona och i Lund, låta Ukrainas blågula fana vaja jämte kommunens flagga - lämpligen utanför rådhuset på Stortorget - till dess att Ukraina åter vunnit sin frihet.

Annons

En försiktig protest mot Malmös politiska ledning sker genom att Ukrainas flagga sätts ned i en blomsteruppsättning utanför stadshuset. Men hittills har inte flaggan fått vara kvar.

Annons

Det andra förslaget är att snarast möjligt inleda ett vänortssamarbete med en lämplig stad i Ukraina, och låta denna ort ta platsen den ryska exklaven Kaliningrad lämnade tom när det samarbetet klokt nog avslutades efter invasionen. I Stockholm råder politisk enighet om att inleda ett vänortssamarbete med Kiev.

Genom ett liknande samarbete skulle Malmö markera sitt stöd för det ukrainska samhället, och kunna ta på sig en särskilt aktiv roll i återuppbyggandet av infrastruktur och civilsamhälle i vänorten efter Rysslands härjningar. Det finns redan orter i Ukraina som har väl inarbetade samarbeten med den ideella sektorn i Malmö. Pengar och utrustning samlas in genom till exempel Ukrainahjälpen, Malmö stands with Ukraine och Kirseberg stödjer ukrainarna – stöd som gör omedelbar och direkt skillnad på plats i bland annat Charkiv.

Av de partier som svarat på vår fråga är det bara Moderaterna och Kristdemokraterna som helhjärtat stödjer att hissa den ukrainska flaggan i Malmö och att arbeta för att Malmö ska få en vänort i Ukraina. Sverigedemokraterna ställer sig positiva till förslaget om vänort, men är avvaktande till flaggning.

Vi uppmanar Malmö kommunfullmäktige och de politiska partierna att arbeta aktivt med stödet till Ukraina även lokalt.

Annons

Vi har under det senaste året sett att civilsamhället, privata krafter och lokala initiativ kan göra skillnad. Det samma gäller naturligtvis Sveriges tredje största stad.

Det må vara kallt i Sverige just nu. Men vi får aldrig glömma de fasansfullheter som våra medmänniskor i Ukraina utstår varje dag och varje natt.

Ukrainas sak är vår! Vår sak är Ukrainas!

Solidaritet med Ukraina är inte bara en fråga för stat och regering. Malmö stad kan och bör göra mer.

SKRIBENTERNA

Amanda Wollstad, chefredaktör för Svensk Tidskrift och initiativtagare till Måndagsrörelsen i Malmö

Olle Schmidt (L), tidigare EU-parlamentariker

Fredrik Ekelund/Marisol M, författare

Per-Axel Janzon, journalist

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan