Annons

Annons

Annons

Kampanj mot svensk socialtjänst

Lyssna: Så spreds kampanjen om att Sverige kidnappar barn

Ett Youtube-klipp läggs ut. Sedan drar en massiv desinformationskampanj mot svensk socialtjänst igång. En elvaårig pojke i Skåne hamnar mitt i propagandakriget. Ett år har gått sedan kampanjen startade. Vilka konsekvenser har den fått?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

I mellandagarna 2021 publicerar en egyptisk Youtuber en video. I den gästas han av en småbarnsmamma från Göteborg.

Det är starten på desinformationskampanjen mot Sverige, ska Myndigheten för psykologisk försvar senare slå fast.

– Han tog intresse för Sverige och det han kallar kidnappningen av invandrares och muslimers barn, säger Sydsvenskans reporter Inas Hamdan om videon.

Misstro gentemot socialtjänsten har funnits i Sverige längre, betonar hon. Men hon och kollegan Kenan Habul insåg snart att det de såg på sociala medier i december 2021 var någonting annat.

Annons

Mitt i propagandakriget hamnade en elvaårig pojke i Skåne. Inas Hamdan och Kenan Habul har träffat pojkens pappa.

– Som i många av de här fallen: den drabbade föräldern har en bild av vad det är som det som har hänt – och myndigheterna har en helt annan, säger Kenan Habul.

Myndigheten för psykologisk försvar har kallat ryktena om socialtjänsten för en desinformationskampanj.

Bland dem som sprider lögnerna finns islamister, högerextrema och personer från antivaccinrörelsen. Men också etablerade mediabolag som Al Jazeera – och oroliga föräldrar.

– Vi har sett allt hårdare retorik. Bara nu så har man pratat om att begå terrordåd mot Sverige. Man har sagt ”antingen får ni tillbaka era barn eller så dör ni som martyrer”, säger Inas Hamdan.

Svenska politiker i partiet Nyans gör omhändertagande av barn till sin stora valfråga – och blir största parti utanför riksdagen. Men även inom partiet är frågan infekterad.

Annons

Kenan Habul tror att en del av förklaringen till att kampanjen får så stor spridning är att det finns en fascination för Sverige i resten av världen.

– Det finns en anledning att det till exempel skrivs så mycket om våldet i Sverige. Den bilden av Sverige som finns är det här framgångsrika progressiva landet i norra Europa där inget illa händer. Folk får inte ihop det, säger han.

Hur spreds egentligen ryktet om att Sverige kidnappar muslimska barn? Och vilka konsekvenser har kampanjen fått? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan