Annons

Annons

Annons

Malmös ateljébrist

Lyssna: Hennes dörrknackning gav Malmö en kulturljudzon

Hon lockades hem till Malmö igen för att jobba med miljonprogrammet – och hamnade sedan på en arkitektbyrå. Victoria Percovich Gutierrez står bakom stadsdelsatlasen som ledde till att Sofielund fick en unik kulturljudzon. Nu har ateljébristen i Malmö fått henne att överväga en ny roll: fastighetsägare.

Text

Inbäddat innehåll

Malmödarlings är en podd om en speciell stad och människorna som gör den speciell. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Efter många år utomlands och i Stockholm flyttade civilekonomen och kulturgeografen Victoria Percovich Gutierrez hem till Malmö igen.

Hon lämnade en fast anställning och ett förstahandskontrakt i Stockholm – för ett kollektiv och en projektanställning i sin gamla hemstad.

Det var chansen att få arbeta med upprustningen av miljonprogrammet som lockade.

– Jag är själv född och uppvuxen i ett miljonprogram. Jag har stor del av min kompiskrets som är från den tiden. Då har man en egenupplevd erfarenhet av någonting som väldigt många har väldigt mycket åsikter kring, säger hon.

Annons

Victoria Percovich Gutierrez. Foto: Ikram Abdulkadir

Idag jobbar hon med hållbarhetsfrågor på arkitektbyrån White och driver konststudion Csam. De senaste åren har hon legat bakom flera uppmärksammade projekt i Malmö.

Genom Instagramkontot och fotoutställningen ”Levande bottenvåning” dokumenterade hon butikslokaler som byggts om till bostäder.

I arbetet med att skapa en stadsdelsatlas över Sofielund knackade hon dörr och dokumenterade alla verksamheter i området. Stadsdelsatlasen var en avgörande faktor bakom att Sofielund sedan fick Sveriges första kulturljudzon – där både industrin och kulturlivet får bullra.

Annons

Victoria Percovich Gutierrez är dessutom en stark röst i debatten om ateljébristen i Malmö. Det har fått henne att börja fundera på om hon ska bli fastighetsägare.

– Det drömmer jag om på längre sikt. Jag saknar bara jättemycket pengar, säger hon.

Hör Victoria Percovich Gutierrez berätta om fastighetsägardrömmarna och hur det är att knacka dörr i en hel stadsdel. Lyssna på det senaste avsnittet av Malmödarlings.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan