Annons

Annons

Annons

Klimatet

Lyssna: Ska Skånes klimatbovar börja samla in sina utsläpp?

Skånska utsläppsjättar sätter sitt hopp till koldioxidinfångning. Men hittills finns inte tekniken i stor skala. Och bara att bygga en anläggning kan kosta miljarder. Kan den nya tekniken vända klimatkrisen?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

Ur skorstenen på Sysavs förbränningsanläggning bolmar vit rök. Här släpps det ut 600 000 ton koldioxid – varje år. Det kan jämföras med de årliga utsläppen från 75 000 svenskar.

Både Sysavs anläggning och Filbornaverket i Helsingborghör till de största utsläpparna i Skåne.

De förbränner sopor som blir till el och fjärrvärme. Men processen leder även till stora utsläpp av koldioxid.

– Det är svårt att få ner de utsläppen så mycket som man vill och behöver om vi ska försöka hejda den globala uppvärmningen och nå klimatmålen, säger Sydsvenskans vetenskapsreporter Ania Obminska.

Nu sätter både Sysav och Öresundskraft sitt hopp till en ny teknik. Med koldioxidinfångning, CCS, hoppas de kunna minska sina utsläpp med 90 procent.

På Filbornaverket finns just nu en pilotanläggning. Men det finns flera utmaningar.

Än så länge finns inte tekniken i stor skala. Man vet inte exakt hur insamlingen ska gå till. Och bara att bygga en ny anläggning kan kosta miljarder.

– Det är det som är den stora utmaningen: pengarna som krävs, säger Ania Obminska.

Dessutom är det bråttom. För att hålla uppvärmningen under 1,5 grad måste de globala utsläppen halveras till år 2030. De nya anläggningarna måste börja byggas inom bara ett par år.

Annons

– Vi har inga sådana storskaliga anläggningar i Sverige idag, säger Ania Obminska.

Kan koldioxidinfångning vända klimatkrisen? Eller förlitar vi oss för mycket på ny teknik? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan