Annons

Annons

Annons

Innebandy: SSL (d)

Helmans omöjliga straff derbyts höjdpunkt – se den här

En omutlig målvakt och en omöjlig straff – där har ni det bästa som Skånederbyt i innebandy bjöd på när Malmö FBC vann med 5–2 mot IBK Lund.

– Många målvakter är negativa till det, men det går ju inte att tacka nej när man har en i laget som kan zorra, sa FBC-målvakten Elin Rosén med ett brett leende.

Text

Inbäddat innehåll

Det var när Malmö FBC fick straff i tredje perioden vid ställningen 4–2, som 16-åriga Maja Helman klev fram. Gick lugnt småfintande mot mål, när hon plötsligt klistrade bollen vid klubbladet och vispade fram och tillbaka så att knappt någon i Baltiskan såg när hon väl släppte bollen förbi målvakten Johanna Birgersson.

Zorromål har diskuterats livligt genom åren inom innebandyn.

– Eftersom jag sätter dem tycker jag de ska vara tillåtna, skojade Maja Helman, men tillade mer allvarligt:

Annons

Elin Rosén storspelade när Malmö FBC besegrade IBK Lund i derbyt.

Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Annons

– Jag tycker det visar lite vad man kan. Oavsett vem som lägger dem så är det lite show. Det tycker jag det ska få vara.

FBC-fostrade Maja Helman blev faktiskt känd för sina straffar långt före seniordebuten i klubben. Hon är född i Polen och blev uttagen i VM-laget redan som 15-åring – och gjorde en Zorrostraff redan då.

– Jo, jag brukar göra dem. Har gjort en mot Åkersberga tidigare i ligan i år, sa Maja Helman.

Annars var det inte så mycket show i en länge rätt tillknäppt match. Men där ”lillasyster” IBK Lund faktiskt var på väg att lägga en grund för att vinna det här derbyt. Man ledde, närmast i underkant, med 2–1 i andra perioden.

Att Malmö FBC inte var mer illa ute, ska laget tacka målvakten Elin Rosén för. Hon inte bara räddade mycket skott i början, utan såg också till att plocka upp många lösa bollar framför mål.

16-åriga Maja Helman, Zorrospecialist.

Bild: Peter Lindblad

– Jo, det var lite rörigt med många studsande bollar. Men vi spelade bra försvar. De plockade bort spelarna, så jag kunde ta hand om bollen. När vårt försvar fungerade bra kunde jag fokusera på mitt eget spel, sa Elin Rosén.

För ovanlighetens skull spelade FBC:s superfemma med landslagsspelarna Ellen Rasmussen, Maja Ekström och årets målmaskin Rebecca Mårtensson bara 2–2 med sig själva.

Annons

Annons

Men när just Rebecca Mårtensson gjorde 3–2 var det som om knutarna löstes upp och FBC-spelet lossnade.

– Jag tycker vi står upp bra halva matchen, sa IBK Lunds lagkapten Anna Nilsson, som för övrigt har ett förflutet i Malmö FBC.

– Vi har många lägen, men när vi inte sätter dit dem har vi svårt att komma ikapp sedan. Vi är inte lika effektiva som de, konstaterade hon vidare.

Malmö FBC har nu skaffat stabilare mark över slutspelsstrecket, medan IBK Lund tappat mark efter nyår.

– I år ska det bli ett bra slutspel. Tycker vi har startat året riktigt bra, sa Elin Rosén.

– Det är många matcher kvar. Vi har absolut en chans att ta oss dit, menade Anna Nilsson.

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan