Annons

Annons

Annons

Sveriges ordförandeskap i EU

Lyssna: Kan Sverige hålla ihop ett Europa i kris?

Krig i Ukraina. Skyhöga energipriser. Ökande klimatutsläpp. Kriserna staplas på hög när Sverige tar över som ordförande i EU. Vad händer om vi inte lyckas hålla ihop?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

Det är många mörka moln på himlen när Sverige tar över ordförandeklubban i EU:s ministerråd.

Samtidigt är det av yttersta vikt att unionen står enad.

– Allt står ju och hänger på att EU håller ihop nu. Hela vår framtid, hela vår existens, hänger på det. Håller inte EU ihop, och håller inte EU och USA en enad front mot Ryssland, så kan inte Ukraina vinna det här kriget. Och då har vi en helt annan världsordning framför oss, säger Sydsvenskans reporter Olle Lönnaeus.

Två gånger tidigare har Sverige varit ordförande i EU: 2001 och 2009. Men då var läget ett helt annat.

– Då präglades både EU-samarbetet och den globala världsordningen av en slags optimism, säger Olle Lönnaeus.

Den här gången präglas istället ordförandeskapet av kriget i Ukraina – men även av en europeisk energiskris, en förvärrad klimatkris och en hotande migrationskris.

– Det finns en stor nervositet och oro i alla EU-länderna. Vad ska hända i Ukraina? Kommer vi att hålla ihop? Kristersson och von der Leyen är fast beslutna om att alla ska stå enade mot Ryssland. Men det finns risk att det uppstår sprickor, säger Sydsvenskans reporter Erik Magnusson.

Kan Sverige hålla ihop ett krisande Europa? Vad händer om man misslyckas? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan