Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Stoppar verkligen polisen cyklister utan lampa?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förra veckan publicerade vi en insändare av Anders Andersson: ”Jag möter massor av cyklister som fullständigt struntar i de regler som finns”

Det ledde till massiva reaktioner. Läs mer här:

Lampor och reflexer på cykeln – frågan som upprör Malmöborna

Här svarar Anders Andersson på alla reaktionerna.

Det är riktigt glädjande att se att frågan berör och tydligen är väldigt aktuell!

Annons

Det torde med all önskvärd tydlighet framgå att jag valde att prata om belysning och reflexer, eller bristen på dessa, hos Malmös cyklister.

Annons

Det betyder inte att jag tycker att alla andra trafikanter är klanderfria eller att inget behöver göras åt infrastrukturen.

Polisen kontrollerar cyklar.

Bild: Emil Langvad

Till min stora glädje noterar jag att det ikväll var en betydligt större andel av cyklisterna som hade ordentlig belysning. Kanske är det en slump? Kanske är det första resultatet av debatten?

Det går naturligtvis inte att kommentera alla svaren, än mindre de som skriver något dravel. Emellertid sticker någon kommentar ut, till exempel den från Malmöpolisen.

Jag tolkar det som att det görs kontroller regelbundet. Ingen jag har pratat med har sett några kontroller, eller ens hört någon som har en kompis som har blivit kontrollerad. Går det att kvantifiera detta? Hur många kontroller har genomförts?

Min slutsats är att det nog finns utrymmer för förbättring, en ökning av frekvensen på dessa kontroller. Det kanske kan vara en utmärkt övning för polisaspiranter tillsammans med några erfarna trafikpoliser?

Låt mig betona att syftet inte är att fylla statskassan med böter från cyklister, syftet är att få till en efterlevnad av lagar och regler som finns för alls vår säkerhet.

Annons

Annons

Baserat på vad jag själv ser skall det nog väldigt mycket till innan en ”patrull som rullar” stoppar någon och beivrar slarv med belysningen. Kanske är det bristen på ljus på cyklarna som gör att Polisen inte ser dem…?

Jag uppfattar att presstalespersonen försöker ge sken av att Polisen verkligen jobbar med frågan. Tyvärr är detta sken lika svagt som Mustafas värdelösa diodlampa. Det förefaller heller inte vara den uppfattning som ges uttryck för i några av de närmre 100 kommentarer på insändaren som fanns när jag tittade senast.

Jag kan inget om polisarbete eller hur man prioriterar. Jag är övertygad om att Polisen sliter hårt med sina uppgifter. Men handen på hjärtat, Malmöpolisen, Ni har nog prioriterat annat än den här frågan…?

Med hopp om att lysa upp Malmötrafiken!

Anders Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan