Vid 19 års ålder kom den stora smällen. Jonas Böhlmark fick sin första psykos och blev tvångsvårdad i en månad innan han kunde skrivas ut. På några dagar förändrades hans liv drastiskt, och han diagnostiserades med bipolär sjukdom typ 1.
Sjukdomen kännetecknas av episoder av förhöjt eller sänkt stämningsläge. För bipolär sjukdom typ 1 är alla symptom mer extrema än för typ 2, och man löper risken att hamna i kraftiga psykoser och manier. Dessa kan i vissa fall vara livshotande om de inte behandlas i tid.
För Jonas Böhlmark var räddningen hans föräldrar.
– Mamma och pappa åkte till mig efter universitetsnollningen. De kände att något var fel, och lyckades lura mig till psykiatrisk vård. De räddade förmodligen mitt liv. Och sedan dess har jag tagit medicin.
Annons

Jonas Böhlmark har en bakgrund som elitskidåkare. Han har rört sig mellan 7–10 timmar om dagen under resans gång.
Bild: Bengt Arvidson
Annons
Det är en stor utmaning för folk med bipolär sjukdom att ta sin medicin. Man kan vara symptomfri i flera år. Men tar man inte medicinen ökar risken att få en psykos eller manisk episod.
Jonas Böhlmarks mamma har varit ett starkt stöd sedan början av sjukdomen. Hon såg till att han tog sin medicin och lärde sig känna igen symptom av hypomani, som är ett förstadium till mani. För Jonas är det ett varningstecken när han inte kan sova.
– Om jag ligger i sängen och bara ler och har massa roliga tankar, då får jag inte låta den känslan gå för långt. Det känns helt fantastiskt, men samtidigt får jag nästan ångest för att jag måste vara på min vakt för att inte bli för glad. Om jag inte dämpas av medicin kan det leda till en manisk episod.

Överläkare Pouya Movahed Rad arbetar inom klinisk psykiatri och forskar om bipolär sjukdom.
Bild: Daniel Bogale
Pouya Movahed Rad, överläkare och forskare i psykiatri, säger att det saknas tillräckligt med forskning och behandling för bipolär depression.
– Många som lider av bipolär depression svarar inte på medicin mot vanlig depression. Man har även sett att depression blir mer frekvent förekommande ju längre en patient har haft bipolär sjukdom.

När Jonas Böhlmark och vännen Axel Bergsten paddlade över 500 kilometer längs Torne älv levde de på chipssoppa och torkat älgkött.
Bild: Bengt Arvidson
Annons
Annons
Jonas Böhlmark har vänt sig till träning och elitidrott för att motverka de depressiva faserna. Om han hamnar i en hypoman fas och tar dämpande medicin är det lätt att bli nedstämd, förklarar han. Då tar han till träning.
Studier har visat att fysisk aktivitet har haft en positiv effekt mot återkommande depressioner och även för att förhindra återfall, berättar Pouya Movahed Rad.
– Men jag skulle tro att i de studierna har det inte ingått några löpturer från Malmö till Mora, tillägger han skämtsamt.
Han reflekterar över hur psykiska sjukdomsdiagnoser används allt mer i vardagstal med exemplet att någon kan säga ”jag känner mig lite bipolär idag”, när deras humör har svängt.
– Det blir förminskande för de som lever med sjukdomen på riktigt.

Jonas springer med cirka 40 kilo packning i en barnvagn. I packningen finns alltid en powerbank så han ska kunna ringa till föräldrarna.
Bild: Bengt Arvidson
Jonas Böhlmark höll sin sjukdom hemlig i 10 år och anförtrodde endast sina närmaste. Han var rädd att folk skulle döma honom. Idag är han mer öppen och sprider information om bipolär sjukdom på sociala medier. Med loppet från Malmö till Mora vill han belysa sjukdomen och få bort stigmatiseringen och fördomarna.
Jonas Böhlmark vill ses som mer än bara sin diagnos. Han och läkaren Pouya Movahed Rad är överens:
– Man är aldrig sin sjukdom, utan man har en sjukdom. Man är inte bipolär, man har bipolär sjukdom.
Fakta
Bipolär sjukdom
- Det finns bipolär sjukdom typ 1 och 2
- Typ 1 kännetecknas av mer extrema symptom
- Typ 1 kan få psykoser, manier och depressiva faser
- Typ 2 kan hamna i hypoman eller depressiv fas
- Bipolärsjuka löper 20 gånger högre risk för självmord
- Cirka 2-3 procent i Sverige har bipolär sjukdom