Annons

Annons

Annons

krönikaDet ekonomiska läget

Hibba Abbas
Hur inflationen påverkat mitt liv – citron för citron

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Den här historien handlar om hur inflationen påverkat priset på en liten citrusfrukt. Och hur den lilla citrusfrukten i sin tur har påverkat mina livsbeslut.

I jakt på den billigaste matbutiken i staden besökte vi sju olika butiker.

Bild: Axel Schiller

Jag har varit trogen kund på samma Ica i snart fem år och inte ens inflationen fick mig att överväga att svika min butik.

Tills det som absolut inte fick hända hände. När jag kom till grönsaksavdelningen efter sommaren fick jag en chock. En citron kostade 9,90. För mig, som tyvärr är beroende av citroner och förbrukar typ en citron per dag, var det ett jätteproblem. Vem vill lägga över 300 kronor på citron varje månad? Det var droppen.

Annons

Annons

Jag beklagade mig för allt och alla, skulle jag verkligen kunna leva ett gott liv utan att pressa citron på allt jag äter? De flesta skrattade åt mig. Men en äkta vän lyssnade på mig, och en fredag klockan 17 ringde han mig och sa: ”Hibba, spring till Lidl! De säljer 4 citroner för 11 kronor!”

Det lät för bra för att vara sant. Efter jobbet sprang jag till mitt närmsta Lidl, som för övrigt ligger 10 meter från mitt vanliga Ica, och mycket riktigt, jag fann ett nät med fyra citroner för 11 kronor. Jag var överlycklig.

Citroner har blivit hårdvaluta efter inflationen började skena.

Bild: Axel Schiller

Det fick mig att undra, fanns det fler varor jag kunde få för mindre än halva priset, bara genom att gå 10 meter extra? För alla Malmöbors (och lite för min egen) skull bestämde jag mig för att ta reda på det.

Vi började med att sätta ihop en matkasse på redaktionen. Och till skillnad från flera andra undersökningar av den billigaste matkassen valde vi att inte utgå från baskassen som PRO har tagit fram, för hallå? Vem köper ens ansjovis och filmjölk? Istället utgick vi från vad en helt vanlig människa – i detta fallet jag – brukar handla.

Och i den matkassen ingick: givetvis citroner men också Marabou popcorn. Det kanske verkar konstigt, men alla har något de inte kan leva utan, som de måste fortsätta köpa, trots att det egentligen är onödigt och dyrt, vilket så klart måste tas i beräkning. För någon är det kanske avokado och chips eller vindruvor och glass. I mitt fall är det citroner och Marabou popcorn.

Annons

Annons

Jag och en fotograf tog oss ut till sju olika matbutiker i stan, för att hitta den billigaste matkassen. Och prisskillnaderna på matkassar var stor – den billigaste kassen kostade hela 114 kronor mindre än den dyraste kassen.

Inbäddat innehåll

Testet genomfördes i mitten av december, 2022.

Läs mer:

Test: Stora skillnader i pris för matkassen

Dessa varor valde vi till vår matkasse.

Bild: Axel Schiller

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan