Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Swedish Dads inspirerar till pappaledighet i Japan

”Swedish Dads” är Johan Bävmans fotoutställning som har turnerat världen runt och väckt både nyfikenhet och debatt. Inte minst i Japan där den har inspirerat högt uppsatta politiker till att våga ta pappaledigt. Något som behövs, enligt Johan Bävman själv.

Text

Johan Bävmans fotoutställning ”Swedish Dads” lockar fler japanska pappor till att våga ta föräldraledigt.

Bild: Lisa Abrahamsson/TT

Annons

För ungefär 10 år sedan blev fotografen Johan Bävman pappa och tog föräldraledigt i samband med det. Under den här perioden väcktes en idé att porträttera svenska pappor under deras föräldraledighet. Han ville visa vardagen, utan att dölja misslyckanden och sårbarhet.

– Jag hade en rädsla av att vara otillräcklig som förälder. Tanken bakom utställningen har aldrig varit att visa upp några superpappor, utan helt vanliga pappor, säger Johan Bävman.

Det var en omvälvande process för Johan Bävman att bli förälder, med många utmaningar. Han ville fånga den känslan på bild och utvecklade idén. Till slut blev det 45 porträtt av svenska pappor som gick på längre föräldraledighet. Responsen på utställningen blev större än väntat menar Johan Bävman.

Annons

Han trodde att alla kände till föräldraledighet i Sverige.

Annons

– Det stämde inte, och då insåg jag projektets potential och betydelse.

Internationella medier började höra av sig till Johan Bävman och han kände att det fanns ett stort intresse att sprida utställningen utanför Sverige.

Idag har ”Swedish Dads” visats i över 65 länder, och gjort ett extra långt stopp i Japan. Där har den visats i över fem år och haft över 200 000 besökare. Bland dem tillhör Japans miljöminister Shinjiro Koizumi som väckte stor uppståndelse när han själv tog ut två veckors föräldraledighet.

Utställningen berörde en japansk minister såpass att de gjorde en japansk tolkning som skyltades på japanska regeringskansliet.

Bild: Lisa Abrahamsson/TT

Japan har en lång tradition av att barn sköts av mamman i familjen, och en arbetskultur där pappor inte tar föräldraledigt. Trots att man får ta ut ett år föräldraledighet är det få män som gör det. Men en förändring har börjat.

– Det har blivit som ringar på vatten. Det räckte med att börja prata om ämnet för att väcka en debatt, säger Johan Bävman.

Förra året kom en lag i Japan där arbetsgivare ska informera blivande pappor om möjligheten till föräldraledighet, berättar Sveriges ambassadör i Japan, Pereric Högberg.

– Det har en stor betydelse när ministrar tar föräldraledigt. Några yngre, manliga politiker har tagit pappaledigt och de har gärna velat synas i samband med utställningen ”Swedish Dads”.

Annons

Johan Bävman står framför en bild som har provocerat många. Den visar pappan Göran med sin dotter, omvirad i en bärsjal.

Bild: Lisa Abrahamsson/TT

Annons

Utställningen har gett det japanska folket en inblick i livet som pappaledig i Sverige. Han berättar om känslan av att bli pappa för första gången och att behöva ta sig an utmaningarna själv. Han och hans partner delade upp föräldraledigheten jämnt, och för det är han oerhört tacksam.

– Man ser att vi har byggt en bra grund. Barnen tyr sig lika mycket till mig som till deras mamma, säger Johan Bävman.

Johan Bävmans pappa var även han pappaledig under Johans uppväxt. Det var sällsynt på den tiden berättar han, men pappan blev en förebild. Han tror att det behövs fler som vågar vara först, för att resten ska följa med.

– Utställningen är i sitt slutskede nu, men ska först visas i Dubai. det har jag sagt i många år, skrattar Johan Bävman.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan