Annons

Annons

Annons

Framtidens mat

Lyssna: Är 3D-printad vegobiff framtidens vardagsmat?

En saftig växtbaserad biff som skrivs ut av en 3D-skrivare. Falafel på skånska lupinbönor. Mjölkdryck tillverkad av potatis. Alltihop levererat direkt till din dörr av en matrobot. Är det så våra matvanor kommer att se ut om några år?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

Hälften av maten som produceras i Sverige idag kommer från Skåne.

– Skåne är ju Sveriges matmecka, säger Miriam Olsson Jeffery som är näringslivsreporter på Sydsvenskan och nyligen har skrivit en artikelserie om framtidens mat.

Men sättet vi äter på är ohållbart. Sverige är bara självförsörjande på tre saker: morötter, socker och spannmål. Dessutom står vår köttkonsumtion för enorma utsläpp.

Det är några av anledningar till att våra matvanor kommer behöva förändras.

– Vi kommer lära oss att tycka om nya smaker. När jag kommer hem till dig på middag så kommer du ha lagat något som är jättegott, men något som vi kanske inte kunde tänka oss att äta för några år sedan, säger Miriam Olsson Jeffery.

Flera av de globala mattrenderna just nu handlar om att hitta alternativ till vanligt kött. Bland dem finns bland annat växtbaserade 3D-printade biffar och labbodlat kött.

– Vår köttkonsumtion i Sverige och hela världen är en stor klimatbov. Där försöker man hitta alternativa proteinkällor, säger Miriam Olsson Jeffery.

Men många konsumenter tycks vara tveksamma till kött som odlats från celler i ett labb.

– Just det här med smak, konsistens och tuggmotstånd – där finns det utmaningar för företagen.

Ur den skånska myllan växer nu en mängd nya livsmedelsföretag fram, med fokus på att utveckla framtidens mat.

Annons

Men majoriteten av dem kommer inte att överleva.

– Ett av tio startupföretag överlever – så ser statistiken ut , säger Miriam Olsson Jeffery.

Kommer Skåne behålla rollen som landets främsta matproducent? Är 3D-printad vegobiff den nya vardagsmaten? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan