I Sydsvenskan skriver Emma Leijnse om fyra tips till föräldrar till sina 6-åringar eller 12-åringar, som ska göra ett skolval till vilken skola de ska söka till. Det gäller för de som ska börja i förskoleklass eller till sjunde klass på högstadiet.
Statistik är alltid intressant att analysera om vad den kan användas till. Att bara ta fram massor av siffror ger inte så mycket matnyttigt för den som ska ta del av all denna information, som denna statistik ger.

Södervärns vattentorn renoveras just nu. Bilden är tagen när Sydsvenskan fick besöka tornet i november förra året.
Bild: Hussein El-alawi
Man kan utläsa att en del skolor, som ligger i de utsatta områdena, där har lärarna en väldigt hög siffra vad det gäller en pedagogisk högskoleexamen. En bra bit över 80 procent har en hel del, där finns tom de som har över 90 procent. Det ser ju väldigt bra ut att elever har lärare som har en mycket hög pedagogisk utbildning.
Annons
Annons
MEN, och ett stort sådant, vad hjälper det om man undervisar i ett ämne som man inte har en god pedagogisk utbildning i eller en examen i. Till exempel en mellanstadielärare undervisar på högstadiet, då undervisar man på fel nivå och har då inte rätt ämneskunskap. Eller en ämneslärare går ned och tar en lågstadieklass, där den pedagogiska och sociala biten har mycket större betydelse för hur de unga eleverna kan ta till sig kunskapen i de olika skolämnena.
Statistiken visar på att det måste till en mycket större blandning av elever från olika bostadsområde i Malmö. Denna mix av elever bör (ska) ske genom att elever tar sig själv till sin skola genom att gå eller cykla till sin skola. Genom detta tror jag också att personalomsättningen på respektive skola kommer att gå ned.
Ett första försök till att få en viss blandning av elever kan vara att få tillgång till det gamla vattentornet vid Södervärn.
Jag kallar mitt förslag, en kommunal kulturskola.
Här skulle man kunna fördjupa sina kunskaper inom flera olika estetiska ämnen.
Musik, konst, teater, dans och varför inte idrott i teorin. Samt också hantverk såsom slöjd och drejning. Vardagliga ting som till exempel fixa sin cykel. Samt mycket mer.
Min idé är att detta ska kunna bli ett första steg mot en mer blandad grundskola i Malmö. Och en början kan vara att man vänder sig till mellanstadieelever.
Annons
Tio grundskolor i närområdet skickar ett antal elever (går eller cyklar så klart) en förmiddag eller en eftermiddag i veckan till ”Kultur Tornet”. Genom detta kan man få den där mixen av elever, som Malmö så innerligt behöver. Elever från olika område i staden får möjlighet att lära känna varandra och lära sig mer om sina intressen.
En start för en mer jämlik grundskola i Malmö.
Jörgen Ekdahl