”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.
Annons
Annons
Det börjar redan i lågstadiet – där flickor får bättre resultat än pojkar. Men det slutar inte där. Nuförtiden är det många fler kvinnor än män som läser vidare på högskola och universitet.
– Många män i varje årskull kommer inte få en högre utbildning än grundskolan. De blir väldigt utanför, säger Emma Leijnse, reporter på Sydsvenskan.
Emma Leijnse har under flera års tid rapporterat om könsskillnader i skolan, och skrivit boken "Fördel kvinna".
Och könsgapet i skolorna växer sig allt större. I Sverige, och i de flesta andra västländer, är mönstret det samma. Samtidigt som unga kvinnor får högre löner, status och chefspositioner är det fler och fler unga män som inte utbildar sig, inte kommer in på arbetsmarknaden, och hamnar i ett utanförskap.
– Vi lämnar elever efter redan från början. Och det får väldigt ödesdigra konsekvenser, säger Emma Leijnse.
Enligt henne handlar det delvis om att skolorna behöver få mer resurser, för att kunna stötta alla elevers lärande.
– När elever väl gett upp och på något sätt integrerat det där misslyckandet i sig själva, att ”det är sån jag är, jag är inte så bra i skolan”, då är det mycket svårare att få dem att lyckas. Det där vet alla som jobbar i skolan. Ändå så lägger man inte resurserna som behövs.
Är det en jämställdhetens triumf vi står inför? Eller ett stort svek mot männen? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.