Malmödarlings är en podd om en speciell stad och människorna som gör den speciell. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.
– De flesta människor jag har jobbat med skulle säga att jag är orimligt nyfiken och jag har ännu mer orimligt med energi, säger Hampus Jakobsson, i Sydsvenskans podd Malmödarlings.
Han har på olika sätt kanaliserat nyfikenheten – både som entreprenör och investerare. Målet har alltid varit att lösa olika problem. Det har till exempel lett honom till att lägga grunden till Googles operativsystem för mobiler, Android – som i dag är världsledande.
Annons
Annons
Parallellt med studierna till civilingenjör i Lund startade han och några vänner ett företag, TAT – The Astonishing Tribe.
– Det var skönt att göra pappersgrejerna tillsammans och vi skulle inte göra det långsiktigt, utan bara några projekt, men sen skulle vi fortsätta att plugga. Men när vi började jobba tillsammans på sommaren så var det jättekul och vi byggde en massa saker.
Samtidigt inträffade it-kraschen efter millennieskiftet.
– Men det brydde inte vi oss om. Vi köpte ärtsoppa på Ica och var jättenöjda. Tog ut 8 000 kronor i lön och det var mer än studiebidraget, och det tyckte vi var jättebra.

Hampus Jakobsson, partner i den klimatinriktade riskkapitalfonden Pale Blue Dot med bas i Malmö.
Bild: Johan Bävman
Verksamheten utvecklades från att jobba med teknik för konstinstallationer och musikvideos, till att utveckla mobilspel och operativsystem till mobiltelefoner. Till exempel med Sony Ericsson i Lund.
Till slut jobbade TAT med mjukvara för flera av de stora mobiltillverkarna och hade 180 anställda i Seoul, Taipei, Tokyo, Chicago, San Francisco, Göteborg och Malmö.
– Det var jätteroligt och vi lärde oss mycket, men det konstiga är att det aldrig var meningen.
Med pengarna från försäljningen av TAT till den kanadensiska dåvarande mobiljätten Blackberry 2010 – som köpte det för totalt runt 830 miljoner kronor – så började han istället investera i andra entreprenörer. Som affärsängel har han investerat i över 100 startupföretag, många av dem i Malmö.
Annons
Annons
Efter ett decennium som ängelinvesterare, och även ett par år på ett tyskt riskkapitalbolag, landade Hampus Jakobsson i att hans nyfikenhet alltmer riktades mot klimatutmaningar.
Han började diskutera en ny fond med Heidi Lindvall och Joel Larsson som drev Malmö stads inkubator Mincs acceleratorprogram för uppstartsföretag. Tillsammans startade de klimatfonden Pale Blue Dot.
– Vårt jobb är ofta som att gå in i ett enormt kasino och sätta sig vid ett bord där man spelar Texas hold'em. Det funkar så att du får två kort du tittar på. Ett kort får alla se, och då måste du bestämma om du ska satsa dina pengar eller resa dig upp och gå, säger Hampus Jakobsson.
Hör Hampus Jakobsson berätta om hur hans nyfikenhet ledde honom till att investera i företag som jobbar för att förbättra klimatet. Lyssna på det senaste avsnittet av Malmödarlings.