Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

USA: Spänningar i Kreml om Wagnergruppen

USA betecknar den ryska Wagnergruppen som en "transnationell kriminell organisation". Det privata legoknektsbolagets relativa framgångar i Ukraina har skapat spänningar i Kreml, konstaterar Vita huset.

Text

John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, visar satellitbilder som han säger underbygger USA:s påståenden om att Nordkorea levererat vapen för användning i kriget i Ukraina.

Annons

Wagnergruppen, som styrs av styrkans överhuvud och finansiär Jevgenij Prigozjin, har runt 50 000 stridande i Ukraina, enligt John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Enligt Kirby har 80 procent av styrkans stridande hämtats från fängelser.

USA:s finansdepartement betecknar nu formellt Wagnergruppen som en "transnationell kriminell organisation".

Fler sanktioner möjliga

Beteckningen innebär att en bredare användning av sanktioner mot gruppen kommer att vara möjlig. Enligt Kirby är gruppen "en kriminell organisation som begår omfattande grymheter".

– Vi kommer att arbeta obevekligt för att identifiera, upplösa, avslöja och rikta oss mot dem som hjälper Wagner, säger han.

John Kirby säger att det finns bevis för att Prigozjins självförtroende gällande Wagnergruppens relativa framgångar i Ukraina har skapat spänningar i Kreml.

Annons

Annons

"Rivaliserande maktcenter"

– Wagner håller på att bli ett rivaliserande maktcenter till den ryska militären och andra ryska departement, säger han.

– Prigozjin försöker främja sina egna intressen i Ukraina och Wagner tar militära beslut som till stor del baseras på vad de kommer generera för Prigozjin, i positiv publicitet.

Kirby visade också underrättelsebilder från i november som han säger visar när Nordkorea tillhandahåller vapen till Wagner för gruppens insatser i Ukraina. För runt en månad sedan meddelade John Kirby att Nordkorea levererat vapen till Wagnergruppen.

Fakta

Fakta: Wagnergruppen

Wagnergruppen (TjVK Vagner eller Gruppa Vagnera) är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen. Den verkar för ryska intressen i konfliktzoner och länder världen över.

Dess högste ledare och främste finansiär, Jevgenij Prigozjin, är en cateringmagnat med nära band till Vladimir Putin. Han har tjänat en stor förmögenhet på förmånliga upphandlingar av matleveranser.

Gruppen grundades av den ryske officeraren Dmitrij Utkin. Namnet kom enligt ryska medieuppgifter från Utkins militära kortnamn Wagner, som han sägs ha hämtat från kompositören Richard Wagner med anledning av att det var Adolf Hitlers favoritkompositör.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för.

Gruppen omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken, med flera.

Styrkorna anklagas för mängder av krigsförbrytelser. I vissa fall stödjer de regimer och i andra slår de vakt om viktiga oljefält och gruvor.

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro och Jevgenij Prigozjin dementerade länge tvärt att han hade något med den att göra. I Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har gruppen tagit en mer formell roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén. Prigozjin har klivit fram som dess ledare och talesperson.

I oktober 2022 öppnades ett formellt Wagnerhögkvarter i ett höghus med glasfasad i S:t Petersburg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan