Annons

Annons

Annons

krönikaSverige

Andreas Ekström
Äkta eller fejk? I vår tid går showen först

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Har ni hört talas om George Santos? Han är nyvald kongressledamot i USA och ljuger om nästan allt.

Sin utbildning. Sin arbetslivserfarenhet. Sin… judiskhet.

Med andra ord: saker som är lätta att kontrollera. Sådant som alla medier alltid kollar när en ny politiker snabbt får mycket makt. Om man har påstått att man har dubbla examina som man inte har, om man har hävdat att man har jobbat på statusfyllda finansbolag där man aldrig satt sin fot och om man sist men inte minst säger att man är ”jewish”, det vill säga jude, och sedan med klar blick säger att man ju självklart menade ”jew-ish”, det vill säga ”typ jude”, då har man lagt ribban på en helt ny nivå.

Annons

George Santos, systematisk lögnare.

Bild: John Locher

Annons

Det intressanta med Santos lögner är att han rimligen vet redan från början att de kommer att spricka. Men – han vet också att det inte kommer att spela någon roll. I normalfallet skulle förstås en politiker som så systematiskt har ljugit för väljarna tvingas bort från sitt uppdrag.

Offentligheten ser annorlunda ut nu. Showen går först.

Fenomenet Santos sätter frågor om sanning och lögn, äkta och fejk, i en ny belysning. I teknikvärlden pratar man mycket om verifikat just nu. Hur man bortom allt tvivel kan verifiera olika saker – identitet, till exempel. Eller vem som äger vilka digitala pengar. Eller vem som faktiskt har skapat ett visst konstverk. Eller om den exklusiva svindyra balsamvinägern verkligen är från Modena.

Behovet är enormt. Bara häromdagen skrev vi om ännu en internationell student som blivit blåst på sin bostad i Lund – det skulle inte ha hänt om uthyraren hade varit tvungen att identifiera sig digitalt först, för att ta ett exempel. Och i det ögonblick världens universitet beslutar sig för att bygga verifierade examensbevis, kanske med blockkedjeteknik som garant, så blir falsifierade akademiska meriter ett fenomen från det förflutna.

Annons

Det finns få saker som är lika svenska: här tror vi in i döden på systematik och teknik. Bra innovationer i den kategorin kommer att göra vår digitala offentlighet mycket bättre och starkare, inga tvivel där. Men vad vi samtidigt måste inse är att alla sådana lösningar är verkningslösa mot George Santos. Mot honom och sådana som honom hjälper bara väljarnas goda omdöme.

Annons

Gud hjälpe oss.

***

Veckans tweet: En Henrik Jalalian skäller ut svenska män som förnekar och förminskar klimatkrisen, trots överväldigande vetenskapliga bevis. Oduglingar! Att inte kunna tänka klart i kris? Att inte förhålla sig handlingskraftigt och rationellt? Det kan bara kallas en sak: omanligt.

Andreas Ekström skriver krönikor varannan söndag.

Bild: Ingemar D Kristiansen

LÄS MER: Underskatta AI och skyll dig själv

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan