Annons

Annons

Annons

Skidskytte

Brorsson snuvar Nilsson på VM-biljetten

Det blir inget skidskytte-VM för Stina Nilsson i år.

Veteranen Mona Brorsson knep sista damplatsen i den svenska truppen till Oberhof.

– Hon kan betyda väldigt mycket för laget, säger Sveriges landslagstränare Johannes Lukas i samband med truppresentationen i SVT.

Text

Mona Brorsson är klar för VM i skidskytte. Arkivbild.

Annons

Den enda osäkerheten i det svenska damlaget gällde den femte och sista platsen. Bakom självskrivna Elvira och Hanna Öberg, Linn Persson och Anna Magnusson blev det till slut rutinerade Mona Brorsson, 32, som knep VM-biljetten.

Det fanns andra kandidater som gick att argumentera för: Johanna Skottheim, som har en 13:e-plats individuellt som bäst i vinter, Stina Nilsson, som tidigare visat hög kapacitet, och framtidslöftet Tilda Johansson, som fått chansen i världscupen den här veckan.

Brorssons skjutform

Den trion får nu i stället fokusera på EM i Lenzerheide nästa vecka.

– Stina har åkt väldigt bra efter jul och Tilda har gjort det fantastiskt bra här. Men vi ser att det är bra för henne att hon får åka EM, att få ta det steget. För Stina tror vi också att det är bästa vägen, så att hon får tävla på ett stort mästerskap och verkligen köra många lopp. Johanna har inte riktigt varit i fas efter jul, som vi hade hoppats på, säger Johannes Lukas i SVT.

Annons

Annons

Mona Brorsson hade en motig start på säsongen med sjukdom och missade världscuptävlingar. Inte förrän efter årsskiftet kunde kunde hon göra säsongsdebut i världscupen, men har sedan dess imponerat på Lukas genom bland annat fina insatser i mixedstafett.

Lördagens 22:a-plats i jaktstarten i Antholz, efter fullt skytte, var spiken i kistan.

– Mona har gjort det fantastiskt bra i mixedstafett och speciellt i går, med fyra nollor, visade hon att hon är en väldigt bra femte person för oss. Hon kan betyda väldigt mycket för laget, säger Lukas.

Nykvist i herrlaget

Brorsson lär i första hand ändå få agera backup under VM, då Sverige bara har fyra platser i varje lopp – med ett undantag.

Martin Ponsiluomas VM-guld i sprint 2021 gör att Sverige har en extraplats på just den distansen. Därför kommer Emil Nykvist, siste man in i herrlaget, få köra minst ett VM-lopp.

Nykvist tog den sista platsen bakom Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Peppe Femling.

– Vi kände när vi valde mellan honom och Oscar Brandt och Malte Stefansson, att Emil har gjort det stabilast och bäst under säsongen. Han förtjänar den femte platsen, säger Johannes Lukas.

Skidskytte-VM avgörs i tyska Oberhof 8–19 februari.

Fakta

Fakta: Sveriges trupp till skidskytte-VM

Truppen till VM i Oberhof 8–19 februari:

Damer: Elvira Öberg, Hanna Öberg, Linn Persson, Anna Magnusson, Mona Brorsson.

Herrar: Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Peppe Femling, Emil Nykvist.

Truppen till EM i Lenzerheide 25–29 januari:

Damer: Tilda Johansson, Stina Nilsson, Johanna Skottheim, Sara Andersson, Felicia Lindqvist, Ella Halvarsson.

Herrar: Oskar Brandt, Malte Stefansson, Anton Ivarsson, Viktor Brandt, Henning Sjökvist, Alfred Eriksson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan