Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Zelenskyj lovar korruptionskamp efter mutskandal

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovar krafttag mot korruption inom den ukrainska statsapparaten.

Löftet kommer sedan en minister sparkats för att ha tagit emot en muta – samtidigt som även försvarsdepartementet skakas av korruptionsanklagelser.

Text

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utlovar en beslutsam kamp mot korruption i landet. Bild från Cherson i november.

Annons

– Allmänheten ska få full information och staten ska ta de nödvändiga kraftfulla stegen, sade president Zelenskyj i sitt dagliga kvällstal på söndagen.

Löftet kommer efter att landets biträdande minister vid infrastrukturdepartementet, Vasyl Lozynskyj, sparkats i samband med anklagelser om att han tagit emot en muta. Lozynskyj greps i lördags av landets antikorruptionsbyrå Nabu, som uppger att ministern tagit emot 400 000 dollar för att "underlätta ingåendet av kontrakt för inköp av utrustning och generatorer till uppblåsta priser".

Annons

Annons

Krismöte med försvarsministern

Korruption utgör sedan länge ett omfattande problem i Ukraina, liksom i flera andra forna Sovjetstater. Landet har en lång historia av instabilt ledarskap och utbredd korruption, något som Volodymyr Zelenskyj lovade att stävja redan när han intog presidentposten 2019.

2021 placerade sig dock Ukraina på plats 122 av 180 på antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals årliga korruptionsindex – inte mycket bättre än exempelvis Ryssland.

I lördags rapporterade flera medier även att Ukrainas försvarsdepartement anklagas för att ha undertecknat ett avtal med priser "två till tre gånger högre" än nuvarande priser för baslivsmedel. Departementet uppger att en internrevision ska genomföras och att ett krismöte med försvarsminister Oleksij Reznikov ska hållas under måndagen.

Krav för EU-medlemskap

Zelenskyj sade i sitt tal på söndagen att vissa reformer redan är på ingång.

– Jag vill inte berätta om dem nu, men det kommer att vara rättfärdigt, sade han och fortsatte:

– Jag vill göra klart att vi inte ska tillbaka till hur det fungerade förut.

Reformer mot korruption är ett av EU:s huvudkrav för att släppa in Ukraina i unionen, sedan landet i fjol fått status som kandidatland till EU.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan