Annons

Annons

Annons

Fryshusets hemligheter

Avhopparprogram för kriminella – en marknad utom kontroll

Kommuner betalar miljoner för att få gängkriminella att hoppa av. Men trots att allt fler privata aktörer ger sig in i branschen har Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, aldrig granskat någon av dem.

Fryshusets avhopparprogram Passus kostar miljoner för kommuner – men branschen saknar nästan helt kontroller.

Bild: Petter Bjerregaard

Annons

Sydsvenskan har de senaste dagarna avslöjat flera allvarliga brister i Passus, Fryshusets avhopparprogram för gängkriminella. Klienternas hemkommuner betalar nästan 100 000 kronor i månaden för heldygnsvård. Men flera klienter berättar att vården mest bestått av att fika och gå till gymmet, ett par dagar i veckan.

Hela upplägget bygger på oegentligheter, menar en Fryshusetchef med god insyn.

Trots att avhopparprogram jobbar med behandling av en svår målgrupp omgärdad av sträng sekretess granskas inte verksamheten av någon myndighet. Företag och organisationer som bedriver avhopparprogram för vuxna måste inte ansöka om tillstånd hos Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

Därför sker heller ingen tillsyn av hur behandlingen fungerar. När vi frågar Ivo om de haft tillsyn av avhopparprogram för kriminella blir svaret: ”På rak arm kan vi inte erinra oss om att någonsin ha fått in en anmälan eller ett klagomål som gäller avhopparverksamheter”.

Annons

En av dem som inte fick den heldygnsvård som utlovades var 19-årige “Adam”. Malmö stad stod för notan när han beviljades plats i Passus.

Avdelningschefen på socialförvaltningen i Malmö, Anna von Reis:

– Vi köper en tjänst och den tjänsten ska levereras. Det är så klart allvarligt. Det är utsatta personer i utsatta situationer, säger hon.

Zvonko Banic hade höga förväntningar på avhopparprogrammet Passus.

Bild: Niklas Elmrin/Bildbyrån

Göteborgs stad betalade 3 000 kronor om dagen för att avhopparen Zvonko Banic skulle få hjälp att lämna sitt kriminella liv. Men han drack mest kaffe med klientcoacherna, berättade han för Sydsvenskan.

– Generellt är det besvärande när leverantörer av insatser till samhällets mest utsatta inte levererar det vi efterfrågar, säger Fredrik Nilsson, avdelningschef i Göteborgs stad.

Han vill inte recensera Fryshusets insats, men säger att det hade varit bra om det funnits fler avhopparverksamheter att välja mellan.

– Jag hade välkomnat ett bredare leverantörsutbud för att möta de behov vi ser i samhället, säger han.

Anna von Reis på socialförvaltningen i Malmö efterlyser striktare reglering och menar att all avhopparverksamhet borde vara tillståndspliktig så att Ivo får tillsynsansvar.

Annons

Annons

– Vi har påtalat att man behöver styra upp och säkra att det är seriöst. Det är inget konstigt, för det har man i alla andra placeringsformer.

– Det är något vår regering måste fatta beslut om.

Tidigare i veckan avslöjade Sydsvenskan att ledningen på Fryshuset mörkat en sexskandal där en anställd i Passus haft sex med en blivande klient och samtidigt röjde hemliga uppgifter om andra avhoppare till klienten.

Peter Svensson var verksamhetsansvarig för Passus fram tills i våras.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Peter Svensson, som fram till i våras var verksamhetsansvarig för Passus, tror inte att avhopparverksamheter generellt har större brister än andra behandlingsprogram. Men förtroendeskadan riskerar att bli stor om olämpliga personer får anställning för att jobba med kriminella. Det blev han själv varse när han i våras började arbeta på en annan avhopparverksamhet i Stockholm, Catena Stöd och utveckling.

– En tidigare föreståndare hos oss sitter nu häktad för ett synnerligen grovt narkotikabrott. Han hade jobbat i kommunal verksamhet och hade goda vitsord. När detta kom fram i maj vidtog vi åtgärder och bytte föreståndare, säger Peter Svensson.

Han vill gärna se mer forskning kring avhopparprogram, en kvalitetssäkring och har även förespråkat en nationell avhopparverksamhet.

Inbäddat innehåll

Annons

Fakta

Detta är vad Fryshuset lovar kommunerna

Passus erbjuder en helhetslösning med skyddat boende, arbetsträning, behandling, motiverande samtal, psykologkontakt och skuldhantering.

Följande ingår enligt de offerter HD och Sydsvenskan tagit del av:
• Alkohol- och drogutredning
• Arbetsterapeuter
• Beteendeterapi
• Fysisk aktivitet på recept
• Kognitiv terapi
• Medicinska kontakter
• Miljöterapi
• Mindfulness
• Motiverande samtal
• Programmet Kriminalitet som livsstil
• Schematerapi
• Skuldsaneringshjälp
• Sorgebearbetning
• Drogtest
• Återfallsprevention

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan