Annons

Annons

Annons

Rivningen av Garveriet

Insändare
Prata med Bromöllaborna om deras garverihistoria

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Till konservatorn Lutz Pagel och andra som vill ta ansvar för det udda museiföremålet garverimuseet vid Banérskajen i Malmö vill jag – mot bakgrund av min insändare om en 1993 möjlig och då väl förberedd återflyttning till Årup vid Skräbeån i Bromölla – föreslå ett konstruktivt och goodwillskapande alternativ.

Annons

Annons

Återflyttningen nobbades av Malmös dåvarande kommunstyrelse med industri- och arbetarhistoriskt helt osakliga motiveringar.

Malmö museum, 1956, januari. Garveriet till höger i bild.

Bild: Ture Hellström

En rekonstruktion av museet har kalkylerats till drygt 30 miljoner kronor, ett 30-årigt provisorium ca 8,5 miljoner. Bromölla kommun, som bokstavligen stod på tårna för att få hem denna viktiga lokalhistoria från exilen i Malmö, tar naturligtvis inte emot mögel och gift. Men om byggnaden avgiftas och Malmö tar en kostnad av något färre miljoner skulle Bromölla kunna ta fram sina egna uppmätningar och en ny generation hembygdsmedvetna skulle kunna aktualisera återflyttningen i ett gott samarbete, kanske med stöd av andra till exempel landshövdingefonder.

Det finns många goda skäl att ta upp en diskussion med Bromöllaborna och därmed visa en god vilja till samarbete. Kanske skulle garveriet kunna återuppstå på den plats från vilket det av outgrundliga skäl en gång flyttades. Men försöket måste ske nu. Det bör åtminstone bli gjort för att misstaget 1993 skall ursäktas.

Per Ragnarson, f.d. chef Tekniska Museet/Sjöfartsmuseet inklusive garveriet och fiskehoddorna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan