Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Apropå Vittra: Stoppa vinstuttagen och reformera finansieringen av svensk skola

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förra veckan meddelade utbildningsföretaget Academed att Vittra ska avvecklas till följd av ett sinande elevunderlag. För över 100 elever innebär detta att man nu har dryga sju månader att hitta en ny skola att fortsätta sina studier vid i höst.

Enligt Skolverket hade drygt 39 procent av eleverna i årskurs 9 läsåret 2021/2022 högre ämnesbetyg i matematik än vad deras resultat på de nationella proven motsvarar. På Vittra Västra Hamnen var motsvarande siffra drygt 77 procent. Samtidigt hade Vittra en lärarbehörighet på knappt 55 procent; att jämföra med riksgenomsnittet på 69,7 procent hos fristående skolor, och 84,5 hos kommunala skolor.

Annons

Vittraskolan i Västra hamnen stänger.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

SSU:s bestämda uppfattning är att skolan har ett ansvar att rusta eleverna för resten av livet. Vittra Västra Hamnens betygsglapp och låga lärarbehörighet visar på att det är ett ansvar som skolan inte har varit förmögna att ta.

Vittra Västra Hamnen är ett symtom på ett systemfel som finns i svensk skola. När fristående skolor väljer att stänga ned sin verksamhet är det inte dessa aktörer som behöver tillgodose eleverna med nya utbildningsplatser. Det ansvaret ligger hos kommunen. Trots detta får fristående aktörer samma skolpeng som de kommunala, och kompenseras således för ett ansvar de inte har.

Det är alldeles uppenbart att svensk skola är i behov av en omfattande reformering. Marknadsmekanismerna måste bort. Skolkoncernerna kan inte få fortsätta använda skolsektorn som en pengapåse, där vinstmarginaler kan utökas genom att tumma på elevernas utbildningskvalitet.

Malmös elever förtjänar en trygg skolgång där lärarna är behöriga, skolbiblioteken välfyllda och utbildningen står i fokus. Om den svenska skolan återigen ska kunna bli en av de mest jämlika skolorna i världen så krävs det att våra politiker agerar. Det är hög tid att stoppa vinstuttagen och reformera finansieringen av svensk skola. Svensk skola ska vara en plats för lärande, inte marknadsexperiment.

Edvina Palmcrantz, ledamot i SSUs förbundsstyrelse

Kevin Vuong, ledamot i SSU Skånes distriktsstyrelse och SSU Väst Malmö

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan