Annons

Annons

Annons

Sverige

Lakrits kan vara ”livsfarligt” för vissa – fynd i ny dansk studie överraskar

Sitter du ofta med en påse lakrits i handen? Då kan det vara läge att se upp, särskilt om du lider av hjärt- och kärlsjukdomar. En ny dansk studie menar att det svarta godiset bör ätas med måtta. Det rapporterar videnskap.dk.

Text

Som så mycket i livet gäller det att njuta med måtta av lakritsprodukter. Speciellt om man lider av högt blodtryck och hjärtsjukdomar.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Den hittills största studien i sitt slag har kommit till slutsatsen att lakrits kan vara hälsovådligt i för stora mängder. Forskare i Danmark har analyserat 219 olika produkter och har i en rad av dem hittat höga halter av ämnet glycyrrhizinsyra (se faktaruta).

– Vi blev överraskade av att för många produkter så behövde man inte äta mer än 4-5 gram för att överskrida EU:s gränsvärde, säger Nicolai Zederkopff Ballin, medförfattare till studien, till videnskap.dk.

Annons

Framför allt är det personer som lider av hjärt- och kärlsjukdomar som ska se över sin lakritskonsumtion.

Annons

– Det kan få blodtrycket att stiga och ha andra oönskade effekter. Om man äter lakrits i mycket stora mängder, kan det vara direkt livsfarligt också för unga människor. Alla är inte på det klara med detta, inte heller vårdpersonal, säger överläkaren Gunnar Gislason i samma artikel.

Flera fall där lakritskonsumtion har fått allvarliga konsekvenser finns dokumenterade. 2021 lades en 43-årig dansk kvinna in på sjukhus i livshotande tillstånd efter att ha druckit lakritste varje dag i två månader. Och året innan avled en 54-årig amerikansk man på grund av kaliumbrist, vilket sedan kopplades samman med att han åt mer än en påse lakrits om dagen.

Fakta

Glycyrrhizinsyra

Lakrits finns naturligt i roten av växten Glycyrrhiza glabra och är en ingrediens i bland annat i godis, tuggummi, tandkräm, tuggtobak och läkemedel. Lakrits innehåller ämnet glycyrrhizinsyra som kan vara skadligt om du får i dig för mycket av det.

Det finns ingen gräns för hur mycket som tillåts i livsmedel. Det betyder att det finns produkter med mycket höga halter glycyrrhizinsyra. Innehåller en produkt över 4 gram per kilo ska detta framgå genom en varningstext.

EU:s gränsvärde för konsumtion ligger på ett intag om 100 milligram glycyrrhizinsyra per dag.

I den danska studien räckte följande mängd för att överskrida gränsvärdet:

83 milliliter lakritste, motsvarande mindre än en halv kopp.

4,3 gram lakritsgodis, cirka 4-5 bitar.

59 gram lakritsglass.

(Exemplet ovan rör produkter med den högsta uppmätta syranivån i sin kategori).

Källa: Livsmedelsverket, videnskap.dk

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan