Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Experter: Minst en miljon coviddöda i Kina

Drygt 70 000 människor har avlidit av coronaviruset i Kina sedan landet övergav sin nollcovidpolitik i december, enligt uppgifter från myndigheterna.

Siffran bedöms som kraftigt underdriven. Enligt oberoende experter kan det snarare handla om en miljon döda.

Text

Coronaviruset sprider sig i Kina. Enligt myndigheterna, vars statistik inte går att verifiera, har närmare 80 procent av befolkningen i Peking smittats av viruset sedan restriktionerna togs bort i början av december.

Annons

Kina rapporterar 12 658 dödsfall i coronaviruset under veckan mellan den 13 och 19 januari, en siffra som ska läggas till de närmare 60 000 dödsfall som myndigheterna har rapporterat från de första fem veckorna sedan nollcovidpolitiken övergavs i början av december. Siffran är betydligt högre än de 5 000 dödsfall som tidigare rapporterats i landet sedan pandemin började, men avsevärt lägre än oberoende experters bedömningar.

Bara personer som avlidit på sjukhus med konstaterad coronavirussjukdom räknas med i den offentliga statistiken från Kina, vilket gör att siffran inte går att jämföra med andra länders rapporterade dödsfall. I början av januari kritiserade Världshälsoorganisationen (WHO) vad man kallade Kinas "mycket snäva" definition av dödsfall kopplade till covid-19.

Annons

Siffran ses som en rejäl underdrift. Enligt oberoende experter kan flera hundratusen eller över en miljon människor ha avlidit i sjukdomen sedan restriktionerna togs bort i december.

Annons

I början av januari visade nytagna satellitbilder från flera kinesiska städer kraftigt ökad aktivitet vid både krematorier och begravningsbyråer, rapporterade CNN.

600 000 till en miljon?

Enligt professor Robert Booy, barnläkare för infektionssjukdomar vid University of Sydney i Australien, hamnar dödssiffran förmodligen någonstans mellan 600 000 och en miljon. Enligt honom och flera andra experter spred sig viruset förmodligen redan mycket mer än vad som tidigare varit känt redan innan restriktionerna hävdes i december.

– 2022 sjönk befolkningsantalet i Kina för första gången sedan "det stora språnget", ett tapp på 850 000 människor. De kommer att förlora minst så många de kommande veckorna med covid, främst väldigt gamla människor som inte är fullvaccinerade, säger han till The Guardian.

"Det stora språnget" var Mao Zedongs katastrofala jordbrukspolitik som ledde till den värsta hungersnöden i Kinas moderna historia 1960.

Resandet under det kinesiska nyåret räknades före pandemin till en av världens största årliga folkförflyttningar. Nu när resandet är i gång efter att coronarestriktionerna lyfts befaras det bidra till smittspridning.

Topp under nyårsfirandet

Brittiska hälsoriskanalysföretaget Airfinity bedömer att dödstalet i Kina kan nå en topp runt 36 000 per dag under det kinesiska nyårsfirandet som inleddes den 21 januari och fortsätter till den 5 februari, rapporterar AFP. Under firandet reser tiotals miljoner människor i landet för att äntligen träffa sina anhöriga efter nollcovidpolitikens stränga nedstängningar.

Annons

Annons

Enligt företagets uppskattning har över 600 000 människor redan avlidit i sjukdomen sedan landet släppte sin nollcovidpolitik i början av december.

En betydligt högre uppskattning gör professor Antoine Flahault vid universitetet i Genève. Han baserar sin bedömning på uppgifter om överdödlighet i andra länder, rapporterar The Guardian.

– Om man tar Hongkong har man nuförtiden en överdödlighet på ungefär 2 000 dödsfall per miljon. Om man konverterar det måttet till Kina så hamnar man lite under tre miljoner dödsfall, säger han till tidningen, med förbehållet att en förutsättning för uppskattningen är att Kinas vård skulle vara lika utvecklad som på andra håll.

Över 90 procent

Nyligen uppgav Guo Yanhong vid den kinesiska hälsovårdsmyndigheten att toppen är passerad när det gäller covidpatienter som kommer till så kallade feberkliniker, akutmottagningar och med kritiska tillstånd, skriver AFP. Wu Zunyou, chefsepidemiolog vid det kinesiska smittskyddsinstitutet, har sagt att Kina knappast kommer att få en andra smittovåg kort efter nyårsfirandet eftersom närmare 80 procent av befolkningen redan har smittats av viruset sedan restriktionerna togs bort.

I slutet av januari har antagligen över 90 procent av huvudstadens 22 miljoner invånare smittats med coronaviruset, enligt forskare vid University of Hongkong, skriver South China Morning Post som ägs av det kinesiska teknikkonglomeratet Alibaba.

Annons

Enligt rapportförfattarna är det svårt att bedöma smittspridningen baserat på de siffror som rapporteras av hälsomyndigheter eftersom masstestningarna har stoppats. Enligt deras modeller var toppen på smittokurvan i Peking den 11 december, bara dagar efter att restriktionerna hävts.

Annons

Fakta

Fakta: WHO:s kritik mot Kinas covidstatistik

Världshälsoorganisationen (WHO) har upprepade gånger uppmanat Kina att dela mer statistik om coronavirusvågen. Enligt organisationen visar landets offentliga statistik inte de verkliga följderna av smittspridningen.

"WHO tror fortfarande att dödsfall är mycket underrapporterade från Kina", sade WHO:s krischef Michael Ryan i mitten av januari och kritiserade myndigheternas snäva definition av vad som utgör ett coronadödsfall.

Kina hävdar att landet rapporterar dödsfall som skett på sjukhus med konstaterad covid-19.

Källa: AFP, TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan