Annons

Annons

Annons

Hunddåden i Malmö

Lyssna: Vem vill skada Malmös hundar?

Tre hundar har nu skadats allvarligt efter att ha fått i sig bullar preparerade med vassa metallbitar. De senaste två åren har Malmöpolisen fått in över 150 liknande anmälningar. Vem vill skada Malmös hundar – och varför? Och kan hunddåden i staden få en lösning?

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

I drygt två år har Malmös hundägare oroats över attackerna mot stadens fyrfota befolkning. Vid upprepade tillfällen har bullar, korvar och köttbitar placerats ut runt om i staden – med syfte att skada hundar.

Maten som placerats ut har varit fylld med alltifrån glas till metallbitar och rakblad.

Sydsvenskan uppmärksammade hunddåden för första gången i slutet av november 2020.

– Då var det flera hundägare som hade hittat korvar som var preparerade med häftklamrar på hundrastplatser. Man hade även hittat krossat glas under lövhögar, säger Sydsvenskans krimreporter Peter Herkel.

Annons

Förra veckan skadades tre hundar allvarligt efter att ha ätit preparerade bullar vid Pildammsparken.

– Det har gått i vågor under de senaste två åren. Förra veckan är första gången, vad polisen känner till, som hundar har blivit allvarligt skadade, säger Peter Herkel.

Polisen står handfallen inför hundplågaren i Malmö. Hittills finns ingen misstänkt.

– Problemet är att det här sker nattetid i regel. Då är det få vittnen ute. Man kan ju tänka sig att personen som gör detta är ganska ljusskygg och gör detta maskerat. Polisen har inga vittnesiakttagelser av någon som lagt ut de här bullarna, säger Peter Herkel.

Det är inte helt ovanligt att personer som senare i livet begår grova våldsbrott har visat grymhet mot djur redan under barndomen. Det menar Axel Haglund, psykiater på Rättsmedicinalverket.

– När vi gör kartläggningar bakåt i deras uppväxt så är det inte sällsynt att olika typer av grymhet mot djur förekommit, säger han.

Annons

Han tror att gärningspersonen i Malmö är en ensam person.

– Det finns inte jättemycket publicerat kring den här typen av brott och hur man ska karaktärisera personen som gör det. Men det lilla jag har kunnat ta del av tyder på att det ofta är personer i samhällets utkant, säger Axel Haglund.

Vem vill skada Malmös hundar? Och är oron bland stadens hundägare här för att stanna? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan