AnnonsMalmö Live

Sofia Karlsson tolkar Joni Mitchell: "Det är som en kärleksaffär"

Den fyrfaldigt Grammisbelönade sångerskan Sofia Karlsson är en av tre solister som ska hylla Joni Mitchell på Malmö Live i februari. Tillsammans med Christian Kjellvander och Sarah Klang tolkar hon den kanadensisk-amerikanska singer-songwritern som inspirerat generationer av artister och låtskrivare.

Grammisbelönade Sofia Karlsson tolkar Joni Mitchell på hyllningskonserterna i februari.

Bild: T.h. Tina Axelsson

Här kan du läsa mer om Blue & Beyond konserterna

När Sofia Karlsson fick frågan av orkesterarrangören Martin Schaub om att vara solist i de tre hyllningskonserterna Joni Mitchell – Blue & Beyond insåg hon att hon har större likheter med den kanadensisk-amerikanska singer-songwritern än hon visste om. När Sofia började lyssna in sig märkte hon att hon själv och Joni Mitchell inte bara sjunger på liknande sätt utan att de också har liknande ingångssätt till musiken.

– Vi har vissa likheter som låtskrivare, även om jag inte känner mig i närheten av hennes nivå. Vi gillar båda omstämda gitarrer och modala toner, där vi ligger kvar på samma ackord i evighet, säger hon med ett leende.

"Nu är jag verkligen mig själv musikaliskt, så då kan jag ta steget att gå in i Joni Mitchell", säger Sofia Karlsson.

Bild: Tina Axelsson

– Joni Mitchell har funnits med i bakgrunden, men jag hade aldrig lyssnat in mig på henne förut. Och nu är det som en uppblossande kärleksaffär, faktiskt. När jag dammsuger så tänker jag på henne, när jag dricker kaffe funderar jag på hennes texter, när jag vaknar så tänker jag på hennes musik, jag är helt absorberad, jag lyssnar inte på något annat nu.

Martin Schaub, musiker och konsertarrangör.

Faktiskt har Sofia Karlsson fått frågan om att tolka Joni Mitchell flera gånger tidigare, men har alltid tackat nej. Det var först när Martin Schaub, som har gjort arrangemang för flera av Sofias egna låtar live, frågade som hon tackade ja.

– Förut har jag känt att det har legat för nära mig själv, men nu när jag är 47 år känner jag att nu är jag verkligen mig själv musikaliskt, så då kan jag ta steget att gå in i Joni Mitchell. Och så är Martin en fantastisk arrangör som det är roligt att jobba med.

"Det är en oerhört vacker förändring hon har gjort i sitt uttryck", säger Sofia Karlsson om Joni Mitchells långa karriär.

Genom åren har Sofia Karlsson utöver sin egen musik tolkat flera andra artister och poeter, som Dan Andersson, Olle Adolphson och Cornelis Vreeswijk.

– Bara män! påpekar hon, och fortsätter:

– Det är på ett sätt lättare att tolka män när man är tjej, för att man är längre bort – på ett positivt sätt. Detta är helt annorlunda, att försöka gå upp i Joni Mitchell. Det är som att gå in i mig själv, på ett annat sätt. Det är annorlunda. Annorlunda svårt, skulle jag säga.

Joni Mitchell – Blue & Beyond spelas 9, 10 och 11 februari.

Bild: Håkan Röjder

För att hjälpa henne med tolkningen av de åtta sånger hon ska sjunga i föreställningen har Sofia Karlsson tittat på mängder av videoklipp med Joni Mitchell, där de senaste är från i somras, där hon sjöng på en amerikansk festival, 79 år gammal.

– De flesta av låtarna jag ska sjunga är från hennes tidiga repertoar. Men jag tänkte på att även de låtarna hon skrev när hon var väldigt ung passar för hela livet. Det är lätt för mig som 47-årig sångerska att gå in i hennes sånger från 1970-talet. Det gör mig helt kär i henne – men det är svår musik också, så jag är helt kär och svettig, haha! Men det är en oerhört vacker förändring hon har gjort i sitt uttryck. Klippen från i somras är väldigt rörande.

Sarah Klang och Christian Kjellvander ska också tolka Joni Mitchell.

Bild: T.v. Fredrika Eriksson

Föreställningens två andra solister är Christian Kjellvander och Sarah Klang. Christian Kjellvander har i många år förvaltat americana- och singer-songwritertraditionen, och beskriver Joni Mitchell som någon som alltid funnits med.

– Hon har alltid varit som ett isberg. Man vet att hon är ett helt massiv, men man får liksom bara se toppen. Det är lite samma som med Joan Didion, Joyce Carol Oates eller Jackson Browne. Man vet att de är bra, men man har kanske aldrig riktigt djupdykt i det, så det har varit väldigt spännande att få göra det nu. Hennes karriär är också spridd över så många år, och det har varit intressant att få förstå hennes tankevärld.

Joni Mitchell – Blue & Beyond spelas 9, 10 och 11 februari klockan 19:00. Medverkar gör Malmö SymfoniOrkester, dirigent Maria Itkonen och solisterna Sarah Klang, Sofia Karlsson och Christian Kjellvander.

Här kan du läsa mer om Blue & Beyond konserterna

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan