Annons

Annons

Annons

Skolmaten i Malmö

Insändare
Barnen får bara knäckebröd till frukost på fritids

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

När jag skriver det här har jag precis kommit hem från ett föräldramöte på mina barns skola, Örtagårdsskolan på Rosengård. I flera veckor har de klagat på att de fått mindre till mellanmål – och nu fick vi veta varför: Hela stadens skolmatsedel har bantats under januari för att matcha skenande kostnader som verkar ha tagit stadens toppolitiker på sängen.

Annons

Annons

Frukosten har krympt – vissa dagar till enbart ett knäckebröd med hummus. Bordsmargarinet är utbytt mot en billigare variant.

Detta alltså i en stadsdel där 49 procent av barnen är fattiga, enligt Rädda Barnens siffror från 2021. I hela Malmö lever vart fjärde barn i fattigdom.

Trots att politikerna sagt att barnen inte ska känna av sparbetingen har det redan gått så här långt. Och det innan svångremmen dras åt ytterligare när grundskolenämnden vill spara 90 miljoner.

Pedagoger på mina barns skola vittnar nu om att färre barn äter de torra hummusmackorna till frukost – trots att de så väl behöver något i magen för att klara en hel skoldag. Att sticka till ett hungrigt barn en extra macka har tidigare varit en självklarhet för personalen, men nu finns inte det utrymmet.

Säg mig – politiker – hur går det ihop att dra ner på skolmaten i en stad där barnfattigdomen är så brutal att ingen borde kunna blunda för den, samtidigt som vi är mitt i en galopperande ekonomisk kris?

Liv Akne, mamma och socionom, Malmö

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan