Annons

Annons

Annons

Dina pengar

Ducka inte för räkningshögen

Om räkningshögen är större än lönen nu i fattiga januari - ta tag i problemen och ducka inte. Ta kontakt med företagen, och prioritera de utgifter som är absolut nödvändiga, är experternas råd.

Text

Annons

När elräkningen är monsterhög, räntorna bara stiger och fönsterkuverten innehåller allt obehagligare överraskningar är det lätt att bara vilja dra täcket över huvudet och strunta i allt.

Fast det är det allra sämsta att göra, enligt experterna.

– Det allra viktigaste är att inte ducka för problemen. Våga ta kontakt med företagen, och känn inte att du är ensam. Det är många som har problem nu, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Américo Fernández, privatekonom på SEB, håller med.

Ekonomisk självdiagnos

– Om räkningarna staplas på varandra och pengarna inte räcker till, då måste man ta tag i det och ge det tid. Man måste sätta sig ned i familjen och gå igenom ekonomin. Man behöver göra en självdiagnos och ta reda på var det brinner mest, säger han.

Annons

Det som inte är alldeles nödvändigt måste bort.

– Man måste våga ställa in och ta bort, säger han.

Annons

Frågan är dock hur man ska prioritera. Är det elräkningen eller småkrediterna som ska betalas först? Eller barnens aktiviteter för terminen, eller kanske rentav hemförsäkringen?

Här gäller det att ta reda på vad som händer om man inte betalar i tid, understryker Emma Persson. Ett abonnemang kanske bara stängs av, men värre kan det vara med hyran eller missade avbetalningar på snabblån.

– Ring företagen och säg som det är, och ta reda på allt om påminnelseavgifter, om hur lång tid det tar innan en skuld går till Kronofogden och vad man kan göra, säger Emma Persson.

Ofta kan det vara bra att betala en del av skulden.

– Är det så att pengarna inte räcker så får man tänka ut vad som är livsnödvändigt, som boende, elräkning och hemförsäkring, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.

Att inte betala sin hyra kan vara grund för uppsägning, och att inte betala elräkningen kan leda till att elen stängs av, förklarar hon. Fast det krävs en del varningar och åtgärder från elbolaget innan strömmen bryts, enligt Maria Wiezell.

– Hemförsäkring är också nödvändigt, man kan få mycket stora kostnader om man inte har en, säger Maria Wiezell.

Det är också nödvändigt att kunna ta sig till jobb och skola, konstaterar Emma Persson, så om bil behövs kan det också höra till det absolut nödvändiga.

– Om man konstaterar att det är elräkningen som gör att pengarna inte räcker till så kan man kontakta banken om man har bolån. Då kan banken ge amorteringsfritt i tre månader, säger Américo Fernández.

Annons

Fast det går inte om knipan beror på att exempelvis boräntorna blivit för tunga, förklarar han. Det måste vara fråga om tillfälliga omständigheter, som nu med elen.

Annons

– Banken kan också ge anstånd med amorteringen i tre månader vid sjukdom och arbetslöshet.

Snabblån och krediter

Han tycker också att man ska prioritera de allra mest nödvändiga utgifterna, som boendet och elen. Men han lägger även fakturorna för eventuella snabblån och krediter i den högen. Att inte betala dem kan snabbt leda till skyhöga straffavgifter och räntekostnader.

– Det är en dold fälla. Det finns inget som heter räntefritt, säger han.

Men det är inte säkert att pengarna räcker ens till det nödvändiga.

– Använd buffertsparandet. Det är sådana här tillfällen det är till för, säger Emma Persson.

Kanske finns också saker att sälja för att få in pengar snabbt. Men snabblån och krediter ska man passa sig noga för, tycker de.

– Det är inget vi rekommenderar. Men det kan vara bättre än att inte betala viktiga räkningar alls. Då gäller det att läsa på noga, säger Maria Wiezell.

Fakta

Fakta: Om hyran inte betalas

Om inte hyran betalas i tid den sista vardagen i månaden riskerar man att hyresrätten förverkas, och att avtalet kan sägas upp.

Hyresgästen ska dock först få påminnelse, och chans att rätta till sitt misstag. Hyresvärden måste också meddela socialnämnden om att hyresavtalet sägs upp.

Reglerna finns i 12 kapitlet 42§ i Jordabalken.

Källa: Sverige domstolar

Fakta

Fakta: Kraven på elbolaget innan elen stängs av

Innan elen får stängas av måste elbolaget enligt ellagen följa vissa steg i handläggningen:

1. Betalningspåminnelse

2. Inkassokrav

3. Väsentlighetsprövning – betalas inte kravet efter inkasso ska en särskild granskning göras. Då bedöms om kravet handlar om ett väsentligt avtalsbrott. Om det bedöms vara ett väsentligt avtalsbrott skickas en underrättelse med uppmaning om rättelse.

4. Uppmaning att betala, inom skälig tid på minst 14 dagar.

5. Delgivning om att elen kan stängas av, samt ytterligare en underrättelse som ska tala om att betalning måste ske inom tre veckor. I samband med detta ska också socialnämnden underrättas.

6. Delgivning med delgivningsman, om inte delgivningskvittot från den förra delgivningen återsänts.

7. Elen stängs av om inte betalning har skett, eller att socialnämnden har tagit på sig ansvaret för betalningen.

En större delbetalning kan göra att elen inte får stängas av.

Källa: Konsumenternas energimarknadsbyrå

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan