Annons

Annons

Annons

Tennis

Efter kravet – Djokovics pappa avstår semin

Ukraina uppmanar Australian Open att porta tennisstjärnan Novak Djokovics pappa från tävlingarna. Uppmaningen kommer efter att pappan Srdjan Djokovic ställde upp på bild tillsammans med Vladimir Putin-supportrar.

Några timmar före Novak Djokovics semifinal meddelade Srdjan att han inte kommer att befinna sig på matchen.

Text

Novak Djokovic vinkar till sin familj – pappa Srdjan är mannen i mitten, bakom den serbiska flaggan – efter segern i Australian Open-kvartsfinalen mot ryssen Andrej Rubljov.

Annons

Ukrainas ambassadör i Australien Vasyl Myroshnychenko säger till nyhetsbyrån AFP att Srdjan Djokovic bör fråntas sin ackreditering till Australian Open.

Myroshnychenko uppmanar också Novak Djokovic att personligen be om ursäkt och att klargöra sin ståndpunkt gällande pappans agerande.

– Han borde be om ursäkt och fördöma den ryska invasionen av Ukraina, säger ambassadören.

Annons

Inför Novak Djokovics semifinal mot amerikanen Tommy Paul under fredagsförmiddagen, svensk tid, säger Srdjan Djokovic att han inte kommer att närvara på sin sons match.

Annons

"Min familj har genomlevt krigets fasor och vi önskar inget annat än fred. Jag hade ingen avsikt att orsaka sådana störningar eller rubriker", säger han i ett uttalande.

Ryska flagga

I en video upplagd på Youtube syns hur Srdjan Djokovic poserar för ett foto tillsammans med två män. Den ena av dem bär en t-shirt med bokstaven "Z" – en symbol som används av dem som stödjer Rysslands president Vladimir Putin i kriget mot Ukraina – och håller i en rysk flagga prydd av Putins ansikte.

När Djokovic den äldre går vidare tycks han, skriver The Guardian, avsluta med att säga på serbiska: "Länge leve de ryska medborgarna".

Enligt nyhetsbyrån AFP bekräftar flera serbiska tennisjournalister att det är Novak Djokovics pappa som syns på filmen.

Händelsen ska ha ägt rum i samband med sonens kvartsfinalseger mot ryssen Andrej Rubljov i Australian Open, och var inte den enda kontroversen kring onsdagens match på centercourten Rod Laver Arena i Melbourne.

Fyra förhörda

Polisen tog fyra åskådare till förhör efter matchen efter att de viftat med ryska flaggor och hotat säkerhetsvakter. Under turneringens inledning syntes flera ryska flaggor på läktaren, vilket fick Ukrainas ambassadör i Australien att kräva att arrangören sätter ner foten. Sedan dess har det varit förbjudet att ta med sig ryska och belarusiska flaggor till arenorna.

Annons

Under kvartsfinalen mellan Djokovic och Rubljov bröt dock flera mot förbudet. På läktaren syntes också en man iförd en t-shirt med ett stort Z tryckt på framsidan.

Varken Srdjan eller Novak Djokovic har hittills kommenterat det inträffade.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan