Annons

Annons

Annons

Fryshusets hemligheter

Efter Sydsvenskans avslöjande: Nya krav på att Fryshuset granskas

Kommunstyrelsen betalar årligen ut miljoner till Fryshuset. Nu kräver moderatledaren Helena Nanne en genomlysning av hela verksamheten i Malmö.

Sydsvenskan har i en serie reportage granskat Fryshusets verksamheter. Nu agerar Malmö stad.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

På torsdagen krävde en enig arbetsmarknads- och socialnämnd, ASN, att förvaltningen ska göra en ordentlig genomlysning av all avhopparverksamhet som staden använder. Politikerna var också eniga om att inte anlita Fryshusets avhopparprogram Passus. Mellan 2017 och 2020 anlitades Passus för 18 gängkriminella. Malmö stad betalade runt 3 000 kronor per person och dygn.

Annons

Nu kräver Helena Nanne (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, att stadskontoret genomför en genomlysning av Fryshusets andra verksamheter. Stiftelsen får varje år två miljoner kronor i bidrag från Malmö stad, pengar som bland annat går till United Sisters, Barn till ensamma mammor och olika aktiviteter för ungdomar.

Annons

– Det är rimligt att kommunstyrelsen undersöker hur det står till med de verksamheter vi finansierar, säger Helena Nanne.

Malmömoderaternas oppositionsråd Helena Nanne.

Bild: Hussein El-Alawi

I hennes nämndsinitiativ står: ”Sydsvenskan har i dagarna avslöjat allvarliga missförhållanden i Fryshusets verksamheter. Det handlar om en total avsaknad av verkligt innehåll i dyra verksamheter, djupt olämpliga relationer mellan anställda och klienter, hemliga uppgifter om klienter som röjts samt oegentligheter i återrapportering av externt finansierade projekt.”

Nanne hoppas att kommunstyrelsen gör som ASN och frångår överenskommelsen om att alla initiativ måste beredas. I så fall kan beslut fattas redan den 8 februari.

Vad händer med bidraget om fler missförhållanden upptäcks?

– Då är det inte rimligt att kommunstyrelsen finansierar en sådan verksamhet. Den verksamhet Malmös skattebetalare står för måste präglas av ordning reda.

Annons

Sydsvenskan har inte lyckats nå kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) för en kommentar.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan