Annons

Annons

Annons

Säkerhetsläget i Europa

Lyssna: Hur långt är Sverige berett att gå i spelet om Nato?

Politikerna har bestämt sig – Sverige ska med i Nato. Men i vägen står Turkiet och president Erdogan, som kräver att Sverige lämnar ut personer och förbjuder koranbränning. Hur långt är vi egentligen beredda att gå för ett medlemskap i Nato?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

Folkmassor över hela Turkiet och Mellanöstern samlades för att skrika ut sitt missnöje, och bränna den svenska flaggan.

Protesterna bröt ut efter att den svensk-danske högerextremisten Rasmus Paludan den 21 januari brände en koran utanför turkiska ambassaden i Stockholm.

– Hela Turkiet exploderade. Och Erdogan krävde att den skyldige skulle straffas, säger Olle Lönnaeus, reporter på Sydsvenskan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan rasade. I ett tal slog han fast att Sverige inte längre kan förvänta sig att bli medlemmar i Nato.

– Han har fått det här trumfkortet, att han kan stoppa Sverige och Finland. Då ska han utnyttja det till max, säger Olle Lönnaeus.

Koranbränningen och hängningen av en docka föreställande president Erdogan har knappast värmt upp den frostiga relationen mellan länderna.

– Hela den här konflikten trappades upp genom koranbränningen, säger Olle Lönnaeus.

Sverige har flera gånger mött Turkiets krav på Natointräde. Nu ska regeringen bekämpa aktiviteter från terrorklassade PKK och andra kurdiska grupperingar. Politikerna har också öppnat för svensk vapenexport till Turkiet.

– De har fått kritik från vänsteroppositionen för att de har varit för fjäskiga inför Erdogan.

Kritiken har också kommit från högersidan, genom Sverigedemokraterna, som menade att regeringen inte nog försvarat yttrandefriheten.

Annons

– Jimmie Åkesson gick ut och kritiserade den regering som han samarbetar intimt med, genom att säga att [Ulf] Kristersson hade gått alltför långt i att försöka blidka Erdogan, säger Olle Lönnaeus.

Annons

Turkiet kräver att Sverige lämnar ut kurder och förbjuder koranbränning. Statsminister Ulf Kristersson har ett tufft diplomatiskt jobb framför sig, menar Olle Lönnaeus.

– Erdogan spelar ett spel, och han har sina syften.

Finns det ett ljus i tunneln för ett svenskt medlemskap i Nato? Och vad är Sverige berett att offra? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan