Annons

Annons

Annons

Skåne

Buss välte på E22 utanför Hörby – flera till sjukhus

En buss välte i det hala väglaget på E22 i höjd med Fogdarp utanför Hörby under fredagsmorgonen. På bussen fanns 22 personer, sju av dessa har förts till sjukhus. En man i 25-årsåldern är livshotande skadad.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Larmet inkom till SOS Alarm klockan 05.44.

– Vi har skickat en ansenlig mängd resurser, sa Patric Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten, på fredagsmorgonen.

Enligt polisen befann sig 22 personer i bussen vid olyckstillfället. Sex personer fördes till olika sjukhus i Skåne, enligt Region Skåne. En man i 25-årsåldern rapporterades vara livshotande skadad. Vid 15.30-tiden på fredagen var hans skadeläge oförändrat, enligt polisen.

En kvinna i 20-årsåldern, en kvinna i 35-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern är alla allvarligt skadade. Även busschauffören skadades.

Enligt Patric Nilsson har det varit mycket besvärligt väglag i området. Trafikverket stängde av vägen i norrgående riktning mellan Fogdarp och Osbyholm, men vid halv nio-tiden på fredagskvällen var vägen åter öppen.

Annons

Kommunalrådet i Hörby, Cecilia Bladh in Zito (SD), gick under eftermiddagen ut på Facebook och bekräftade att flera Hörbybor var inblandade olyckan. Hon meddelade även att kommunens krisgrupp har aktiverats för att kunna ge stöd till drabbade och anhöriga.

Annons

Inbäddat innehåll

Företaget Transdev som körde den aktuella bussen har varit i kontakt med chauffören och meddelar att han på eftermiddagen har kunnat lämna sjukhuset.

Enligt bussföretagets pressansvarige Stefan Johansson var det väldigt halt på olycksplatsen, men man vet inte mer om hur olyckan gått till.
– Vi kommer självklart att utreda det för att få en klarare bild. Men just nu finns det inget som tyder på att det handlar om något annat än det väglag som rådde, säger Stefan Johansson.

Olycksbussen var en dubbeldäckare. Vid flera andra tillfällen har det rapporterats om olyckor med sådana bussar på samma sträcka.

2017 blåste tre dubbeldäckare av vägen mellan Hurva och Osbyholm och ett år senare gled en hög buss av vid Hurva. Varken Transdev eller Skånetrafiken säger att de känner till att sträckan skulle vara särskilt olycksdrabbad.

Skånskan har rapporterat att chaufförer redan 2017 larmat om att de nya dubbeldäckarna är känsliga för vindbyar.

Annons

– Värst är det när det är snö och halka i kombination. Jag har kört buss i många år och aldrig varit rädd för att köra i snö, men nu vill man knappt sätta sig bakom ratten när vädret är dåligt, sa en chaufför till Skånskan då.

Annons

Saman Tondnevis, affärsområdeschef för Skånetrafikens bussar, säger att det finns särskilda regler för dubbeldäckare eftersom de kan vara vindkänsliga.

– I lägen när det blåser kraftigt byter vi ut dem mot normala bussar. Men om det har varit kraftig vind vid det här tillfället vet jag inte, säger han.

– Man ska ha med sig att detta är en mycket ovanlig olycka. Bussar av den här typen kör dag ut och dag in i hela landet, fortsätter han.

Skånetrafiken trafikerar flera sträckor med dubbeldäckare. I december inleddes en stor satsning på de höga bussarna till Näset.

På fredagseftermiddagen har kommunalrådet Cecilia Bladh in Sito (SD) precis avslutat ett informationsmöte om bussolyckan.

– Jag hoppas att Skånetrafiken nu på allvar funderar igenom det fortsatta användandet av dubbeldäckarna. Det är inte första gången det händer en olycka där dessa är inblandade. Den här olyckan är av mycket allvarlig karaktär, säger Cecilia Bladh in Sito till HD och Sydsvenskan och fortsätter:

– Jag hoppas att Skånetrafiken nu lyssnar på kritiken och ser över riskerna.

Cecilia Bladh in Sito framför återigen att gruppen för psykiskt och socialt omhändertagande i krissituationer har startats upp med anledning av olyckan, och att de som behöver stöd och hjälp kan få det på olika sätt. Bland annat kommer kyrkan att hålla öppet i helgen.

Bild: Johan Nilsson/TT

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan