Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Försvara Sveriges ekonomi – gå över till euron.”

Med euron skulle hushållens marginaler att betala elräkningar och sätta mat på bordet öka, skriver Elin Hjelmestam och Alex Nilsson, företrädare för Liberala ungdomsförbundet, Luf.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De som ställer sig emot införandet av euron måste svara på frågan om varför Sverige och landets medborgare ska göras fattigare, skriver artikelförfattarna.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Annons

Det senaste året har den svenska kronan tappat 10 procent mot euron. På tio är motsvarande siffra 27 procent.

Farhågorna att Sveriges ekonomi skulle försvagas av att vara med i eurosamarbetet har visat sig vara falska sedan de luftades under debatten inför folkomröstningen om att byta kronan mot euron 2003.

Tvärtom har människor i Sverige förlorat köpkraft gentemot euron. Resultatet är att vi alla har blivit fattigare.

För de svenska hushållen och den svenska ekonomins skull är det dags för en ny eurodebatt och ett svenskt medlemskap i valutasamarbetet.

Vid årsskiftet övertog Sverige ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Samtidigt blev Kroatien fullvärdig EU-medlem när landet inträdde i både Schengen och eurozonen, efter att ha varit EU-medlem inte längre än sedan 2013.

Annons

Som debattörer av olika politisk färg har konstaterat, bland annat Lena Mellin på Aftonbladet, har fördelarna med mindre länders deltagande i valutasamarbetet blivit tydligare.

Annons

Medan de stora valutorna euron och dollarn ligger på mer stabila nivåer under kriser och händelser på världsmarknaden är den svenska kronan inte lika förutsebar.

Genom att Sverige inte ingår i eurozonen blir valutan instabil. Till det kommer att import av varor blir dyrare från länder utanför EU-samarbetet.

De som inte vill att Sverige ska införa euron hävdar att landets självständiga riksbank skulle begravas i ett sådant samarbete. Det stämmer, men faktum är att Riksbanken redan idag styrs från Bryssel – av EU. Sverige som handlar mycket med andra EU-länder skulle få svårt att föra en penningpolitik som gick stick i stäv med Europeiska centralbankens.

Sveriges tidigare riksbankschef Stefan Ingves konstaterade att det är svårt att lägga sig på en lägre räntenivå än euroländerna. I praktiken är Sverige alltså redan tvingat att följa de beslut som fattas. Sverige får bara inte vara med när de tas.

Sverige har satt sig på avbytarbänken och förlorar enormt mycket inflytande och makt över det egna landet.

Men euron är inte bara en valuta.

Nu när det råder krig i Sveriges närområde kan värdet av det europeiska samarbetet och det gemensamma försvaret av demokrati och frihet inte ha gått någon förbi.

Euron är ett sätt att sammanfoga ekonomier och länder som historiskt har legat i krig med varandra till att istället handla och träffa avtal med varandra. Den gemensamma valutan är central i det samarbetet.

Annons

Annons

Sedan Ryssland för ett år sedan invaderade Ukraina har vi alla fått erfara både vad fredssamarbetet EU i praktiken innebär och hur mycket starkare euron står sig under den ekonomiska kris som följt av kriget.

Svensk ekonomi går trögt just nu. Hushållen pressas från många håll.

Länge har Sverige tjänat på att vara en del av EU:s inre marknad, men nu har det blivit tydligt hur mycket Sverige som litet exportberoende land går miste om som icke fullvärdig medlem.

Utanför eurozonen kommer den svenska kronan att fortsätta tappa i värde och landets befolkning att förlora i köpkraft.

De som ställer sig emot införandet av euron måste svara på frågan om varför Sverige och landets medborgare ska göras fattigare. Med euron skulle hushållens marginaler att betala elräkningar och sätta mat på bordet öka.

Det är dags för Sverige att lämna kronan bakom sig, försvara landets ekonomi och gå över till euron.

SKRIBENTERNA

Elin Hjelmestam, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet, Luf

Alex Nilsson, EU- och utrikespolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet, Luf

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan