Annons

Annons

Annons

Artificiell intelligens

Google svarar med egen textrobot

Den multinationella it-jätten Google presenterar en egen textrobot för att möta konkurrensen från en chattrobot som stöds av Microsoft.

Text

Googles vd Sundar Pichai. Arkivbild.

Annons

Google meddelade på måndagen att man lanserar ett konversationsprogram som döps till Bard. Chattroboten som bygger på artificiell intelligens (AI) är tänkt att kunna efterapa mänsklig skrivkonst på ett trovärdigt sätt.

Bard tar därmed upp kampen med Chat GPT, som tagits fram av Open AI i San Francisco och presenterades i november förra året. Microsoft har investerat stora summor i utvecklingen av tjänsten.

Annons

Annons

Chat GPT ska också börja kosta pengar att använda, meddelade Open AI nyligen. Google har inte meddelat om dess tjänst ska avgiftsbeläggas.

Men den snabba utvecklingen med AI har skrämt ledningen för Google och moderbolaget Alphabet, som enligt nyhetsbyrån AFP kallat till krismöten för att snabbt konstruera ett alternativ till Chat GPT.

En första variant av Bard ska göras tillgänglig inom "de närmaste veckorna", enligt Googles vd Sundar Pichai.

Alphabet gjorde ett sämre resultat än väntat i senaste ekonomiska rapport och har flaggat om uppsägningar av 12 000 medarbetare.

Enligt AFP kan Open AI:s textrobot bli ett direkt konkurrerande hot mot Googles kärnverksamhet: sökmotorn.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan