Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Hemtjänst – men bara till synes när man har en anhörig

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Efter en stroke har min vän varit tvungen att be om hjälp av Malmö kommun. Allt verkade vara så enkelt. Man skulle hjälpa till med det mesta när man väl kommer hem.

Dagen D kom och en legio av olika människor till hemmet. Alla med olika syfte. Ena skulle titta på låset i dörren, andra visa hur allt fungerar. Sköterskan dela ut medicinerna. En dam skrev upp vilka tider man ville stiga upp eller gå till sängs på kvällen. Vid avgången från kommunens rehab berättade man att de skriver särskilt om att hemtjänst kollar upp patientens utslag.

Annons

Arkivbild.

Bild: Sara Johari

Patienten hade önskat att komma upp mellan 7.30-8.00. Det blev mellan 9.00-10.30 i verkligheten. En dam från hemtjänsten sa rakt ut att man är inte prioriterat när det finns anhörig hemma. När den anhöriga sa att han kan dela ut medicinerna 3 gånger per dag, så föll sjuksköterskan bort helt automatiskt. Alltså hela sjukvårdsbiten blev helt på den anhöriges ansvar.

Annons

Ingen kollade upp patientens utslag, en dam som tittade in en dag sa att det finns inte någon uppgift om detta i deras papper. Hemtjänstpersonalen kom bara för att konstatera att allt var redan färdigt.

Jobbet som de får betalningen för var redan gjort av den anhörige.  Patienten var uppe på önskat tid. Duschen som var lovat till tisdagar och fredagar var det ingen ens frågade om man behövde hjälp med.

Patienten stod ut i tre veckor, under tiden blev han bäddad de fyra första kvällarna, sedan kom personalen endast för att se att allting var redan gjort. När den anhörige ringde och sa att man behövde inte längre komma, så var biståndshandläggaren inte ens förvånad. Snarare tycktes han ha förväntat på beskedet.

Undrar vad det står på fakturan för patienten kunde inte komma in på sitt eget bankkonto på mera än tre månader för att leta efter uppgifterna. Orsaken var att bank-ID stängdes av efter tre försök med misslyckat inloggning. Det är inte lätt när man har tappat känseln på hela högra sidan av sin kropp.

Kommunen lämnar patienten till den anhöriges ansvar 24 timmar om dygnet. Helt utan någon som helst ersättning.

Visserligen av egen begäran men varför skall man bli fakturerat för något som de kunde inte göra?

Vesa Tolppanen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan