Annons

Annons

Annons

opinionVåld i nära relationer

Aktuella frågor
”Ingen yrkesroll har ansvar för att driva barnets perspektiv.”

Tvinga inte barn till umgänge med våldsamma föräldrar. Barn behöver få ett eget juridiskt ombud, skriver Ulrika Westerlund, barnrättspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I frågor som rör vårdnad, boende och umgänge måste barn få mer att säga till om, skriver artikelförfattaren.

Annons

Gemensam vårdnad och 50 procents umgänge för vardera förälder är inte bäst för alla. Tyvärr. Men det påstår Matts Hertsberg, ordförande för föreningen Vårdnad boende umgänge i Sverige och Sverker Sikström, professor i kognitiv psykologi vid Lunds universitet. (Aktuella frågor 26/1). Det vore naturligtvis det bästa för alla barn med två föräldrar om båda vill vara närvarande och kan erbjuda en trygg och kärleksfull uppväxtmiljö. Men så är det inte.

I frågor som rör vårdnad, boende och umgänge måste barn få mer att säga till om.

Det finns barn som vill ha umgänge också med en förälder som har utsatt barnet för våld – då ska samhället stötta för att ett säkert umgänge ska kunna ske. Men det finns också barn som mot sin vilja tvingas till umgänge med en förälder de inte vill träffa, som är våldsam och som barnen är rädda. Dessa barns röst och vilja måste få större betydelse i landets rättssalar. Där måste barnets bästa vara i centrum – inte föräldrarnas.

Annons

Annons

Lagstiftningen är skriven utifrån barnets rätt till sina föräldrar – inte tvärtom. Trots det är barn inte ens part i ärenden som rör vårdnad, umgänge eller boende och får därmed inget eget juridiskt ombud.

Det finns ingen som i sin yrkesroll har ansvar för att driva barnets perspektiv. Barn blir istället ett objekt som vårdnadshavarna tvistar om. Fokus i vårdnadsmål ligger ofta på föräldrarnas konflikt, snarare än barnets bästa.

Trots att lagstiftningen är skriven utifrån barnets rätt till sina föräldrar är det föräldrarna som kan kräva umgänge, inte barnen.

Barns rätt måste börja gå före föräldrars rätt.

Det finns gott om både olämpliga pappor och mammor.

Men att som Matts Hertsberg och Sverker Sikström förminska det allvarliga samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor utgör, genom sätta det inom citationstecken och raljera över att för mycket pengar satsas på att motverka det, missgynnar inte bara kvinnorna det drabbar. Alla de barn som växer upp med ett annat namn i skolan, med att aldrig få vara med på bild på kompisens kalas, med att ta ansvar för sin mamma.

I Jämställdhetsmyndighetens intervjustudie 86 gömda kvinnor och deras 128 barn från 2022 säger ett av barnen: “Jag var så rädd att han skulle döda henne. Rädslan satt i flera år. På något sätt kändes det som mitt fel som inte kunnat stoppa honom.” Barn ska inte behöva känna så.

Annons

För att uppnå att föräldrar delar vårdnad, umgänge och ansvar lika måste hela samhället arbeta för att förebygga våld i nära relationer och för ett mer jämställt föräldraskap. Inte tvinga barn till umgänge med våldsamma föräldrar. Dessutom behöver barn få ett eget juridiskt ombud, något som länge påtalats av Barnombudsmannen och flera rättighetsorganisationer, till exempel Rädda Barnen.

SKRIBENTEN

Ulrika Westerlund, barnrättspolitisk talesperson för Miljöpartiet

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan