Annons

Annons

Annons

Svensk politik

L och SD oense om lönekrav för arbetsinvandrare

Regeringen ska införa ett höjt lönekrav för arbetsinvandring.

Men regeringspartierna och SD är oense om att göra vissa undantag från kravet.

Text

Regeringens nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare dröjer. Arkivbild.

Annons

Enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) är det Liberalerna som lyft frågan om undantag.

– Vi behöver se de behov som svensk industri har av kompetens och att det även gäller delar av offentlig sektor, säger Pehrson.

Men SD går emot L:s linje. En källa med insyn i förhandlingarna, uppger för Dagens industri (DI), att de är "väldigt kärva".

– SD vill strypa invandringen till vilket pris som helst, säger källan till DI.

Annons

Annons

Lönekrav ska införas

I Tidöavtalet har regeringspartierna M, KD och L tillsammans med SD, enats om att arbetskraftsinvandring bara ska beviljas om arbetet "i normalfallet" har en lönenivå motsvarande medianlönen. Medianlönen ligger i dag runt 33 000 kronor i månaden.

Riksdagen klubbade strax före jul en lagändring som öppnar för att införa ett sådant lönekrav. Men det är regeringen som ska fatta beslut som själva lönenivån.

Pehrson uppger att han har lyssnat på näringslivsföreträdare och även chefer i offentlig sektor som är oroade för att lönekravet leder till kompetensbrist. Därför vill han se undantag från lönekravet.

Pehrson pekar till exempel på risk för brist på undersköterskor.

Oklart när

– För att klara den gröna omställningen i norra Sverige, då behövs inte bara människor som gör batterier, jobbar i gruvorna eller i skogen, säger Pehrson.

TT: Hur ska man utforma undantagen? Ska man pekar ut särskilda yrken?

– Det vill jag inte föregripa. Men det handlar om det specifika, det kan vara skyddade yrkestitlar, det kan vara smala sektorer, säger Pehrson.

Han kan inte säga när regeringens nya lönekrav är på plats.

– Jag vill se det här så fort som möjligt.

DI rapporterar att statssekreterarna och SD:s chef för samordningskansliet nu kopplats in för att ta över förhandlingarna från tjänstemännen och försöka föra dem framåt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan