Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Muf: Vittras nedläggning visar att skolvalet fungerar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar på SSU:s insändare om Vittraskolan.

SSU skriver “Apropå Vittra: Stoppa vinstuttagen och reformera finansieringen av svensk skola”. Vi håller inte med om den analys skribenterna gör om vilken typ av reform svensk skola behöver.

Annons

Vi förstår att SSU gärna vill lägga fokus på enstaka friskolor när grunden till Malmös dåliga skolresultat är deras egna styres oförmåga att prioritera skolan och göra de satsningar som krävs. Men i längden är inte det en hållbar inställning, utan snarare ett sätt att skylla ifrån sig de problem som man själv skapat.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

När detta skrivs så har de styrande partiernas budgetförslag, som hade inneburit nedskärningar på över 200 miljoner kronor i Malmös grund- och förskolor, avvisats av en samlad opposition. Viljan att satsa på Malmös skolor finns, bara inte hos styret. Om SSU på allvar bryr sig om att Malmös skolor ska få de resurser som krävs så vore den bästa lösningen att sluta peka finger och istället be sina styrande politiker avgå.

Academedia anger att anledningen till att skolan läggs ner är elevbrist, den är helt enkelt inte tillräckligt populär. Därmed är det alltså elever som aktivt valt bort Vittra som ligger till grund för att skolan nu tvingas lägga ner. Vi ser inte detta som ett problem, utan ett kvitto på att det fria skolvalet leder till att skolor konkurrerar efter kvalitet. Man ska inte glömma att Vittra funnits i Malmö i över 20 år och tagit ett stort ansvar för att ha ett diversifierat elevunderlag med elever från alla Malmös hörn.

Annons

Det fria skolvalet är därmed inte bara en frihetsfråga för alla Malmös elever, utan även ett sätt att säkerställa kvalitet ute i verksamheten. Sätt detta i kontrast mot Verner Rydén skolan som efter årtionden av återkommande problem fortsatt slukar skattemedel utan att någonsin påvisa några tecken på förbättring. Friskolors existensberättigande bygger på att de kan bidra med kunskap och kvalitet, något som borde genomsyra svensk skola i övrigt.

Malin Ahlström, ordförande Malmö Muf

Smail Habul, ledamot Malmö Muf

Så här skriver du en insändare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan