De flesta politikerna argumenterar inte om kvaliteten om skolmaten, utan om mängden kött i maten.
Även om det är sant att många, om än inte majoriteten, av eleverna vill ha mer kött i skolmaten så behöver det inte betyda att den vegetariska eller pescetariska dieten borde strykas. Man måste ta hänsyn till att just nu så växer den vegetariska dieten kraftigt, inte bara i Sverige.

Bild: Johan Persson
Kvaliteten på maten
Det är viktigare med den generella kvaliteten på maten. Det spelar ingen roll om kommunen satsar på kött eller vegetariskt om båda valen har dålig kvalitet. Om maten inte smakar gott så kommer varken köttätare och vegetarianer att äta maten som tillagas.
Annons
Annons
Svaret på ”matkrisen”
Man måste också räkna in lågkonjunkturen och den höga inflationen, som inte bara påverkat Malmö utan hela Sverige. Det har gjort att matpriserna är skyhöga.
Svaret på problemet med skolmaten borde väl vara att höja budgeten? Det borde vara tydligt för alla politiker. Det är dock inte det som har hänt. Än så länge har Malmö skolrestauranger inte fått någon kompensation alls när det gäller att kostnaden för att göra skolmaten har ökat med 27 procent. Budgeten för skolmaten inte har ökat.
Var ska man få pengarna ifrån?
Det är en mycket svår fråga. Kommunen har inte heller så många val eftersom att man fick inte alls nog med pengar från regeringen till att hantera ökade kostnader. Det är liknande situationer runt hela landet. Regeringen valde att fokusera på bensinskatten och militären istället.
För att klara sin budget borde kommunen också försöka sänka kostnaden för andra saker. Ett exempel är att värmebolaget Eon nyligen höjde sina priser med 20 procent i Malmö. Det är helt absurt och gör att kommunen behöver betala en massa mer till ett privat bolag för att värma upp idrottshallar, skolor och andra lokaler. Detta är resultatet av att kommunen sålde sitt värmebolag på 90-talet vilket nu har gjort att Eon har 100 procent monopol på fjärrvärme i Malmö. Det finns inget annat bolag att köpa fjärrvärme från. Pengarna för prishöjningen på värme hade kunnat gå till skolmaten men går nu till privata företag.
Annons
Annons
Vad är då svaret på frågan?
Det enkla svaret är att staten borde ge mer pengar till kommunerna och satsa mer på utbildningen.
Jag tycker att skolrestaurangerna borde fortsätta att satsa på kvalitet och på det ekologiska. Att satsa grönt minskar koldioxidutsläppen stort, utsläppen har gått ifrån 1,63 kg CO2 per kg inköpt livsmedel till bara 1,30 kg CO2 idag. Samtidigt som all kritik mot skolmaten är det också intressant att andelen mat som slängs faktiskt har minskat från 13 procent av all mat 2018 till en historiskt låg andel på 7 procent nu.
Julian Wahlgren, högstadieelev i Malmö