Annons

Annons

Annons

Näringsliv

Sydsvenskan går med 48 miljoner i vinst trots tuffa tider

Sydsvenskan gör en vinst på 48 miljoner 2022, helt i linje med förväntningarna.
– Viktigt och glädjande att vi kan göra ett stabilt resultat i de här svåra tiderna, säger Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje.

Text

I bolaget Sydsvenska Dagbladet AB (eller HD-Sydsvenskan) ingår även Helsingborgs Dagblad och Lokaltidningen. Samtliga tre titlarna gick med vinst 2022 och det sammanlagda resultatet blev 56,3 miljoner kronor. Vinsten har sjunkit jämfört med 2021 då resultatet för bolaget landade på 61 miljoner kronor.

Jonas Kanje har varit chefredaktör för Sydsvenskan sedan våren 2020. Han är, trots en viss nedgång, nöjd med Sydsvenskans resultat.

Bild: Lars Brundin

Annons

– Vi har sett ökade kostnader på flera olika håll. Papper och el blir dyrare. Samtidigt har vi jobbat hårt på en svår annonsmarknad och haft en fin utveckling på digitala prenumerationer, säger Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje.

Sydsvenskan, som är den största titeln inom bolaget, stod alltså för drygt 48 miljoner kronor i vinst. I resultatet ingår också det statliga presstödet på cirka 34,5 miljoner.

Annons

– Under 2022 har vi haft möjlighet att satsa på vår journalistik. Vi har publicerat flera stora avslöjanden, vi har startat en rad nya poddar och uppgraderat vårt nyhetsarbete. Medarbetarna har gjort ett fantastiskt jobb och resultatet är ett kvitto på hur viktig journalistik är för våra läsare och för samhället.

Under året har Sydsvenskan bland annat anställt en poddproducent och lanserat tre helt nya poddar. Tidningen har dessutom nominerats till Stora Journalistpriset för sin granskning av partiet Nyans.

Sydsvenskan ingår tillsammans med över 40 andra svenska dagstidningar i Bonnier News Local. Affärsområdets resultat för 2022 slutade på 174 miljoner kronor, en tillbakagång jämfört med föregående år då nyhetskoncernen gick med 207 miljoner kronor i vinst.

– Årets tre första kvartal var väldigt starka med positiv utveckling av såväl prenumerations- som annonsintäkter, främst digitala. Under hösten började dock lågkonjunkturen göra sig påmind. Vi har också kämpat med skenande papperspriser vilket påverkar resultatet kraftigt, säger Mikael Nestius, affärsområdeschef Bonnier News Local.

Tidigare i veckan redovisade två andra affärsområden inom Bonnier News sina resultat. DI-gruppen med Bonniers affärstidningar gjorde ett rekordresultat med 431 miljoner och Dagens Nyheter gick med 240 miljoner kronor i vinst.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan